shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Отлично представяне на математиците от Езиковата
20 March 2015

Ученици от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград се представиха отлично на Националното състезание по математика за ученици от езиковите гимназии и профилирани езикови паралелки.

Изданието се организира от Министерство на образованието и науката, Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч, със съдействието на Съюза на математиците в България. Домакин бе Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф Първи“.

20_03_2015_ezikova-5.jpg

Състезанието откри началникът на Регионалния инспекторат по образованието Еленко Начев, който припомни, че математическата надпревара се организира от 1998 година в Ловеч, а от 2003 е национална.

Тази година участваха над 220 ученици от 25 области в страната. Задачите бяха определени от национална комисия, назначена от образователното министерство, в журито се включиха университетски преподаватели и автори на учебници по математика.

20_03_2015_ezikova-6.jpgОт ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград се явиха дванадесет ученици от осми до единадесети клас. Отборите бяха водени от учителите по математика Росица Керчева и Ирена Методиева. Учениците се представиха отлично, след тях останаха възпитаници на езикови гимназии от Ловеч, Троян, Добрич, Габрово, Смолян и Перник. Най-добре се представи Соня Георгиева от IX „б“ клас. Достойно защитиха името си и Атанас Груев от X „б“ клас, Хълми Ходжов XI „б“ клас, а от осмокласниците – Силвия Йорданова Деянова от VIII „б“ клас.

Според регламента, класираните с отлична оценка ученици от дванадесети клас, могат да се запишат като студенти в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Икономическия университет в София.

Отборно математиците на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ са в първата шестица на България.