shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Високи гости, шествие и концерт за празника на Езиковата гимназия
08 May 2015

На 5 май Гимназията с преподаване на чужди езици не само отбеляза своята годишнина, а свърза родния Разград и света, Момина чешма и Статуята на свободата, вицепрезидента на България Маргарита Попова и най-важните политически и културни дейци на Разград - кметът Денчо Бояджиев, областният управител Петър Василев, проф. Пламен Радев, народни представители, училищни директори, учители и възпитаници на гимназията.


08_15_2015_gim.jpgПред препълнената зала на НЧ „Развитие 1869” директорът Пейчо Георгиев изрази своята признателност към патрона на гимназията Екзарх Йосиф (със светско име Лазар Йовчев) и към труда на учителите, „защото историите на другите държави са писани от царе, крале и генерали, а нашата история е писана от учители“. Цитирайки Историята на Разград на акад. Анание Явашов, той изрази догадката си, че сградата на гимназията е построена на мистично място, свързано с легендата, че строител на джамията е полетял с криле от минарето й, но там, където е паднал и загинал, е имало тюлбе. Георгиев сподели, че търси знаци къде се намира това свещено място. Въпреки празничното настроение, той припомни, че ГПЧЕ продължава да търси средства и проекти, по които да бъде построен физкултурен салон на училището. Преди да покани на сцената вицепрезидента на България Маргарита Попова, той връчи наградите от литературен и художествен конкурс и една специална награда за Галина Странджева-Златева, председател на училищното настоятелство.

Вицепрезидентът на България Маргарита Попова призна, че също е възпитаник на езикова гимназия, но в Пазарджик, и че училището, родината, семейството и приятелите са това, което най-много обича, и това, за което е готова да се раздава.

„Моето запознанство с вас започна преди няколко години по време на благотворителна кампания за едно от децата на нашето, на вашето училище”, припомни вицепрезидентът Попова. Тя с удовлетворение отбеляза, че младежът, поради чието недобро здравословно състояние тогава се провеждаше благотворителна кампания, Станислав Малчев, днес е вече студент по право, а рисунките на разградските деца, купени от нея Попова, все още украсяват коридор в президентството.

Празничният концерт бе дело изцяло на възпитаници на Езиковата гимназия, част от които работят в извънучилищни институции като Музикалната школа, ЦРД, НЧ „Развитие 1869”, ТШ „Еми Денс” и други. Пяха големите таланти на Разград и на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” Даяна Гиргинова от 9 „а“, Камелия Николова и Катерина Йорданова от 9 „в“, Патриция Колева – 8 „а“, Никола Николов – 10 „в“, Любомир Маринов – 11 „в“ и много други. Концертът завърши с появата на живи скулптури - Момина чешма на ново място... в непосредствена близост до Статуята на свободата – знак за това, че съвременните деца са граждани на света.

По-рано през деня честването на празника започна с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Екзарх Йосиф. Открити бяха изложба на картини на възпитаници на гимназията и учителя им Петко Антонов, както и монумент, дарение от випуск 2015.

Скоро след това учениците, учителите и гостите на ГПЧЕ се отправиха в шествие към гроба на акад. Анание Явашов, който е бил преподавател в училището. Там те поднесоха венец на гроба на академика.