Търсене

Начало Култура Млади певци обраха наградите от конкурса „Морско конче“
Млади певци обраха наградите от конкурса „Морско конче“
17 June 2015

Петима талантливи певци от Разград се завърнаха с престижни отличия от Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче“. Изданието се организира за девета поредна година от община Варна, Общинския детски комплекс в морския град, със съдействието на РИО-Варна. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката.


17_06_2015_deca2.jpg17_06_2015_deca.jpg

В тазгодишното издание се включиха над 160 участници, от които 80 бяха индивидуални изпълнители от Разград, Русе, Шумен, Враца, Велико Търново, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Дулово, Нови Пазар и Провадия.

Изпълненията на младите певци оценява жури с председател композиторът Хайгашот Агасян и членове: Мая Райкова - музикален педагог и продуцент в БНР, Тодор Генев – композитор и певец, Йордан Попов – диригент и художествен директор на международния музикален фестивал „Море и спомени“. Те бяха подпомогнати в избора на победители от петчленно жури, съставено от деца.

Голямата награда на кмета на община Варна Иван Портних заслужи 16-годишният певец Никола Николов, възпитаник на Центъра за работа с деца с деца в Разград. В рамките на конкурсната програма той изпълни „Да започнем отначало“ на Орлин Горанов и „Думи“ на Харел Скаат.

12-годишната Андреа Начева пък грабна трето място в трета възрастова група за отличното вокално представяне на песните „Пътят“ на Стелияна Христова и „Не помниш ли“ на Адел.

В най-малката възрастова група 7-годишната Мария Стефанова получи диплом и плюшена играчка като поощрителна награда за участието си в конкурса. Тя изпълни „Песента на щурците“ на Тони Димитрова и руската песен „Не волнуйся, папа“ на Ассоль. Вокалният ръководител на талантливите певци Свилена Дечева също получи диплом и плакет за високи педагогически постижения.

Две награди от конкурса „Морско конче“ спечели 16-годишната Камелия Петрова, възпитаничка на музикалните педагози Марияна и Иванна Дучеви. Тя грабна първото място в четвърта възрастова група и специален приз за най-добро изпълнение на чужда песен. На сцената тя представи „До кога“ на Нели Рангелова и „Болна съм“ на Лара Фабиан.

13-годишният Павел Матеев пък е на първо място в трета възрастова група. Той изпълни парчетата „Един безсмислен ден“ на Мартин и „Разходка“ от репертоара на Куабс. Музикалните педагози Марияна и Иванна Дучеви също получиха диплом за високи успехи при вокалната работа с деца.

Антония КИРИЛОВА