Търсене

Братята Голдщайн - едни неизвестни днес разградчани...
03 August 2015

В долните редове става дума за предимно Мойсей Лазаров Голдщайн (1893-1923), роден в Разград. Визираният разградски гражданин е брат на Соломон Лазаров Голдщайн /Соломон Лазаревич Гольдштейн/.

Живеели са в разградската еврейска махала, която се намирала на мястото от края на сегашния площад „Ларго“ до сегашната стара спортна зала. Соломон е по-големият. Роден е в Шумен (1884-1968), после семейството се преселва в Разград.


 03_08_2015_bratq_2.jpg

Някъде тук, в началото на миналия век, е имало магазин за дребна търговия, в който продавач е бил Соломон Лазаров Голдщайн – преди да се издигне по комунистическа линия и да стане съратник на Ленин.

И двамата братя са активни дейци на тогавашната БКП (тесни социалисти). Освен заради участието си в т. нар. социалистическо движение, поради желанието да участват в преразпределението на държавния продукт, те са преследвани по време на масовите репресии на правителството срещу БКП и БЗНС.

Мойсей Лазаров Голдщайн е учил в разградската гимназия с Иван Багрянов.

Тези братя - Мойсей и Соломон, през 1913 напускат България. Отиват във Франция, където се присъединяват към работническата секция на Работническия интеранационал. Покрай това движение, работейки в заводите Рено, те се запознават с Владимир Илич Ленин. И двамата братя вземат активно участие в създаването на Швейцарската комунистическа партия.

 03_08_2015_bratq_1.jpg

По-малкият брат Мойсей е убит след Септемврийския метеж /1923 г./, чиито ръководители Васил Коларов и Георги Димитров /Гошо Тарабата/ „геройски“ бягат в Съветска Русия, зарязвайки другарите си...

Преди 1915 година двамата братя се разделят. Мойсей се връща в България и се установява в София. Мойсей Голдщайм става е активен терорист в редиците на БКП.

Под натиска на радикално настроени партийни организации в страната и под натиска преди всичко на Коминтерна, в началото на август 1923 година ЦК на БКП взема решение за организиране на ново въстание против режима на Александър Цанков, като се потърси съдействието на БЗНС. Георги Димитров /Гошо Тарабата/ и завърналият се в България Васил Коларов застават начело на Септемврийското въстание /днес историците вече започват да използват по-точната дума „метеж“/ от 1923 г. То претърпява неуспех. Водачите Георги Димитров и Васил Коларов естествено бягат през Кралство Югославия в Съветския съюз.

Разградчанинът Мойсей Голдщайн, който е в България и е участвал във „въстанието“, обаче е убит при последвалия бял терор. Не се знае къде неговият гроб.

Брат му Соломон Голдщайн е по-хитър. От 1918 до 1920 година е служил в качеството си на представител на партията на болшевиките на Русия в България. В това си качество критикувал пасивността на Димитър Благоев и заедно с Мойсей поддържал усилията на някои екстремистки леви фракции да заставят българската страна към действия чрез терористични актове - такива, като убийството на бившия министър на вътрешните работи Михаил Такев през януари 1920 година. През това време Голдщайнови били активни в качеството си на журналисти в левия печат. В брошура, в която някой от тях е подписан като „Слави Зидаров“ (т.е. Слава на масоните), Голдщайнови били критически ориентирани към неспособността на Българската комунистическа партия да превърне бунта на войниците от Радомир в общонационална комунистическа революция. С други думи, и двамата били сред най-крайните и надъхани комунисти, склонни към крайни действия, към тероризъм...

Соломон Голдщайн през 1920 година се върнал в Русия. Брат му Мойсей бил оставен като агент на болшевиките в България. Соломон е бил активен в политиката на Коминтерна до 1921 година. През 1922-1924 той служил в качеството си на кадрови началник на съветската мисия в австрийската столица Виена.

Според Аурел Пиасари, историк и директор на Националната библиотека на Албания, по-старият брат Соломон Голдщайн бил вдъхновител на Албанската юнска революция от 1924 година. Брат му Мойсей (роденият в Разград) вече е бил убит от белия терор в България. През 1924 година Вътрешната македонска революционна организация влязла в преговори с Коминтерна за сътрудничество между комунистите и създаването на Обединено македонско движение. Соломон Голдщайн бил твърде активен в подписването на долумена от Виена /така нареченият “манифест от май”/, в който били представени целите на единното македонско освободително движение.

След смъртта на Ленин през 1924 година, Соломон Голдщайн взел страната на лявата опозиция в Комунистическата партия на Съветския съюз. Бил е мишена на репресиите на Йосиф Сталин, но за всеобща изненада не е пострадал от политическите преследвания в периода от 1936 до своята реабилитация през 1956 година.

Разградският магазинер в магазин дребно /на мястото на стария магазин „Орел“, днес „Вея комерс“/ от ранните си години умира в съветската столица Москва на 14 май 1968 година. Брат му Мойсей, както казахме, умира за една невъзможна кауза много по-рано – през 1923 година.


Петър К. ПЕТРОВ