shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Учителката Сяоуън Лю от Китай пристигна в Езиковата гимназия
30 September 2015

26-годишната учителка Сяоуън Лю от третия по големина град в Югоизточен Китай – Гуанджоу /някакви си 11 070 654 души по данни от 2010 година/ в понеделник пристигна в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград. Намирането на преподавател става възможно чрез институт „Конфуций“, със съдействието на китайското посолство.


30_09_2015_gpce.jpgВ гимназията тя ще преподава родния си език в продължение на една година. Именно това е специалността, която е придобила в Южнокитайския педагогически университет – „Преподаване на китайски като втори чужд език“.

Сяоуън Лю разказа, че мечтата й е да работи с чуждестранни студенти и ученици, това я мотивира да пропътува 10 000 километра до България. Тя коментира, че й харесва спокойствието в малкия Разград, на фона на пренаселеността в Гуанджоу и постоянните задръствания. Според впечатленията на учителката, за сравнително краткия й престой в града, хората са мили, дружелюбни и приятелски настроени.

В ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ Сяоуън Лю ще преподава китайски двадесет учебни часа седмично. За целта трябва да се сформират четири групи с 40 ученици, които ще изучават чуждия език по пет часа на седмица. Към този момент има повече от 20 желаещи да учат китайски, записването продължава, а в случай, че няма достатъчно кандидати ще се даде възможност и на ученици от други заведения да се включат в групите.

Според директора на Езиковата гимназия в следващите дни ще се набере нужният брой ученици, тъй като според предварителното проучване, направено миналата учебна година, има повече от 80 желаещи да учат китайски.

Антония КИРИЛОВА