shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Маргарита Попова откри часовете по демокрация в Езиковата
30 September 2015

 

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри часовете по демокрация и право в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград. Образователната програма е съвместен проект на вицепрезидента с германската фондация за международно правно сътрудничество и се базира на часовете по правознание на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

30_09_2015_popova_1.jpg

„Демокрацията е възможна само, когато поколенията сме заедно, когато се държим здраво за ръцете си. Това за мен е гаранция, че ще съградим едни здрави демократични структури, които да създават категорични послания и да преборят недъзите на днешния ден“, каза вицепрезидентът пред учениците от Езиковата гимназия. Тя допълни, че демокрацията означава – човещина, честност, откритост, състрадателност, образованост.

Часовете по демокрация и право води доцент Улрике Шулц от Германия, бивш преподавател в правния факултет на ФернУниверситет Хаген. Вчера тя изнесе първата лекция на немски език пред ученици от десети, единадесети и дванадесети клас от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

30_09_2015_popova_2.jpgЧетиридневният курс включва теми като основи на правото и правовата държава, значение на правата на човека, запознаване институциите, защитаващи човешките права, правата на децата на ООН, конституционни права на гражданите, възможности за участие в демократичния процес, правила на наказателния процес.

Доц. Улрике Шулц благодари на вицепрезидента за възможността да участва в този проект, чрез който да се посадят семената на демокрацията в сърцата на младите хора, реколтата от които ще се събере след години.

 

Антония КИРИЛОВА