Търсене

Начало Новини Разследват възпитател за измама за 100 000 лева от лотариен билет
Разследват възпитател за измама за 100 000 лева от лотариен билет
18 December 2015

Прокуратурата в Кубрат разследва възпитател от ВУИ „Н. Й. Вапцаров“ в Завет, след като 14-годишен ученик от интерната се оплака, че му е свил печалба от 100 000 лева от играта „Златната 7“ на Националната лотария.

Производството срещу 42-годишния Ергин Хасан от Драгомъж, който на последните избори бе и кандидат за кмет на селото си от ДПС, вече е на финалната права. Дали срещу него ще бъде повдигнато обвинение за измама, ще стане ясно в началото на януари, съобщи след запитване от „Екип 7“ окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов.

 

18_12_2015_lotaria-4.jpgФилип Валериев*, детето, което твърди че е станало жертва на възпитателя си, си купило билетчето от 2 лева от хранителен магазин в центъра на Завет на 17 септември тази година. Късметът го споходил от втория опит, а свидетели на радостта му станали няколко момчета от интерната.

Изтърках билета още в магазина, видях че печеля 1 килограм чисто злато или 100 000 лева. Даже продавачката ми каза „Честито!“. Господинът, като разбра, и ми предложи да го пази при себе си, каза ми: „Дай да го прибера, да не ти го откраднат тука циганетата“. Имах му доверие, нали ми е възпитател, дадох му го. Обадих се на нашите да им кажа, защото аз съм малък и не мога да взема печалбата. После разбрах, че господинът е регистрирал билет в лотарията с неговото име и ще получи парите вместо мен, разказа ни Филип, с когото се свързахме чрез негови съученици.

За случилото се научили и от ръководството на интерната. Директорът Ахмед Ферхад уведомил РИО на МОН, началника на полицията в Завет, Отдела за закрила на детето в Кубрат и Националната лотария. Междувременно, при проверка на омбудсмана във всички ВУИ-та и СПИ-та в страната, включително и в заветското, Филип разказал историята си на инспектиращите. Така се стигнало и до официална жалба.

18_12_2015_lotaria-5.jpgКогато Ергин Хасан разбрал за това, обещал пари от печалбата на две-три деца от интерната, ако кажат на разследващите, че той е дал 2-та лева на Филип, за да му купи билета, твърди измаменият ученик.

„Тези момчета не бяха с мен, когато изтеглих печалбата, те нищо не знаят. Иначе другите, които видяха какво стана, са казали истината, те са за мен“, надява се на справедливост Филип.

Запознати с разследването твърдят, че и тези му показания са документирани. Разпитани са и родителите му, и съучениците му, и хората от магазина, от който детето си е купило билета.

Историята е обществена тайна в Завет, увери се „Екип 7“. А че действията на 17 септември са се развили именно така, както Филип разказва, пред нас потвърдиха няколко души. И не скриха възмущението си от бруталната постъпка на възпитателя Хасан.

„Как може такава наглост, напишете, нека се чуе за тази история и да завърши справедливо!“ - сам дойде при нас Сунай Бекир, след като разбра, че сме от вестника.

Мъжът е собственик на Бялото барче в центъра на Завет, то се намира точно до магазина, от който Филип си купил печелившото картонче.

„Детето излезе много радостно и побягна към другата страна на улицата, там възпитателят му играеше волейбол ли, футбол ли, не знам. Магазинерката пък ни каза, че е ударил голямата печалба. Много се зарадвахме с жена ми, защото това дете ръцете му черни бяха станали, събирало орехи, че да изкара някой лев и да си купи билетчето. Представяте ли си, с тези пари щеше да си оправи живота. Ама му измъкнаха късмета под носа. Ние видяхме после, че и възпитателят дойде в магазина. След това се разбра, че се е регистрирал за печалбата вместо ученика. И като му даваха чека, най-нагло каза, че щял да даде от парите в помощ на деца“, разказа Сунай и заяви, че е готов да свидетелства, за да помогне на момчето.

Това, че Филип е изтрил стреч фолиото от лотарийния билет още в магазина, потвърдиха и собствениците. Шефката Вилдан Фейзула призна, че заради продадения на непълнолетното момче билет, фирмата им може да бъде глобена, тъй като хазартната игра е забранена за лица под 18 години. Независимо от това обаче е разказала цялата истина на разследващите и продължава да се надява историята да приключи с хепиенд. Тя също бе безкрайно възмутена, че човек с морала на Ергин Хасан може да заема подобна длъжност и то в интернат, където деца като Филип трябва да бъдат превъзпитавани и приучавани да ценят доброто.

18_12_2015_lotaria-1.jpg

Към днешна дата, поне според информацията на сайта на частната Националната лотария, „възпитателят“ вече е официален собственик на чек за 100 000 лева. Той му е бил връчен на 15 ноември, когато за случая вече са били информирани абсолютно всички институции, които биха могли да вземат отношение.

В сряда директорът на интерната отказа да ни дава информация, като обясни, че такава можем да поискаме от пресцентъра на Министерството на образованието. Помоли ни да напуснем учебното заведение, тъй като режимът за посещения е специален. Но все пак призна, че и за миг не си е помислял да опита да потули случая. Най-малкото за да не се окаже после той самият набеден, че е забъркан в историята и получаването на парите. На този етап нямало как да отстрани възпитателя от работа, защото няма влязла в сила осъдителна присъда. Направил обаче така, че за Филип да отговоря друг колега на Ергин Хасан, за да ограничи до максимум контактите по между им.

Как ще приключи тази история „Екип 7“ ще следи отблизо. Финалът й ще е много показателен за това дали живеем в правова държава. Дано разследващите си дават сметка, че това не обикновена измама в особено големи размери. Става дума за излъганите мечти и окрадената вяра в доброто на едно дете. Окрадена от онзи, който би трябвало да го възпитава на ценности, морал и спазване на закона.

Мила КЮЛЮМОВА


*Имената на детето са променени