Търсене

Начало Крими Осъден за убийство поиска да намалят присъдата му
Осъден за убийство поиска да намалят присъдата му
11 January 2016

 

Осъден за умишлено убийство в Цар Калоян обжалва 8-годишната си ефективна присъда пред Апелативен съд-Варна.

От втората инстанция 26-годишният Мустафа Мутаф е поискал наказанието му да бъде намалено, както и да се занижи размерът на присъдените от Окръжен съд-Разград обезщетения, които той трябва да плати на роднините на жертвата си Юнал Новман.

 

Делото срещу Мутаф приключи в края на септември миналата година и се гледа по съкратения ред, след като той призна вината си, това че е извършител на престъплението и изрази съжаление за стореното.

Срещу него прокуратурата беше повдигнала обвинение за това, че на 19 декември 2014 година умишлено е умъртвил 32-годишния Новман. Двете фамилии имали стара вражда, Мутаф отглеждали овощна градина, а кравите на другото семейство често влизали в нея.

В деня на инцидента бащата на Юнал както обикновено прибирал животните към обора, минавайки покрай имота на Мутаф. По същото време той самият бил в градината, но вече почерпен и обичайният спор започнал. На мястото дошъл и Юнал и се включил в скандала, но съседи успели да ги разтърват. Мустафа Мутаф обаче не се примирил със случилото се, отишъл си у дома, въоръжил се с кухненски нож и тръгнал към къщата на Новман, където започнал с обидни думи да привиква Юнал да излезе. Разправията продължила, а между двамата застанала майката на Мустафа. Това не му попречило обаче да се протегне през нея и да наръга по-младия мъж с нож в сърцето.

Юнал се качил на колата си и тръгнал към здравната служба в Цар Калоян, но по пътя изгубил съзнание и се блъснал в друг автомобил. Починал в линейката на път за болницата.

Междувременно Мутаф хвърлил окървавения нож в реката и се прибрал вкъщи. Когато го арестували признал всичко.

Назначена по делото комплексна съдебно-психиатрична експертиза показа, че макар по време на убийството извършителят е бил с 1,92 промила алкохол в кръвта, е съзнавал какво върши, тъй като е бил със средна степен на опияняване, а и е напълно вменяем.

Осем години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване постанови Окръжният съд в Разград за Мустафа Мутаф. Осъди го да заплати на вдовицата на жертвата кръвнина от 100 000 лева, а на двете му деца по 70 000 лева. За негова сметка останаха и разноските по досъдебното производство и държавна такса върху кръвнината, които бяха за близо 15 000 лева.

Дали Апелативен съд-Варна ще уважи претенциите му за намаляване на наказанието и обезщетенията, ще стане ясно до месец.

 

Мила КЮЛЮМОВА