shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 17.11.2017 г.
ekip7-small-2017-11-17.png

Търсене

Вход






Забравена парола
apis_2014.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Учителката Лю Сяоуън разкри екзотиката на китайската кухня
11 March 2016

Учителката по китайски език Лю Сяоуън разкри богатството и екзотиката на източната кухня пред колегите си от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград.

За първата по рода си „Вечер на китайската кухня“ младата преподавателка приготви повече от десет традиционни ястия, сред които кнедли, пелмени с кайма, мариновани пилешки крилца с мед и кола, ориз със зеленчуци, пиле с черни китайски гъби, десерт с годжи бери.

11_03_2016_kuhnq-3.jpg11_03_2016_kuhnq-7.jpg

11_03_2016_kuhnq-12.jpgВ приготвянето на сладките и пикантни ястия се включи още една китайската учителка – Лиу Юейоу, която пък преподава в Търговище. И двете момичета са доброволки в институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В кухнята им помагаха Даниела Обрешкова, учителка в Езиковата гимназия и Серина Уърд, преподавателка по английски в гимназията по линия на Фондация „Америка за България“.

Преди дегустацията на китайските деликатеси Лю Сяоуън разказа на своите колеги за храните, които традиционно се консумират в различните провинции на Китай. Сред нестандартните ястия са сладко-кисел шаран от Жълтата река, морски краставици с раци Роу, печено прасе сукалче, патица по пекински. След това имаше демонстрация как трябва да се държат типичните бамбукови пръчици.

Източноазиатската култура допълниха двама от учителите – Добромир Донев и Мирела Марчева, които се появиха в китайски одежди и спретнаха импровизирано шоу пред своите колеги. Накрая китайките и американката се научиха да танцуват традиционно българско право хоро.

Антония КИРИЛОВА