shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.01.2019 г.
ekip7-small-2019-1-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
ОУ „В. Левски“ домакинства на регионалното състезание „Spelling bee“
28 March 2016

Ако искате да снимате група усмихнати деца, накарайте ги да кажат „Spelling bee“. В събота в Разград така бяха снимани 48 деца от Разград, Русе, Исперих, Кубрат, Севар, Ветово, Две могили, Мартен, Главиница, Дулово, Черник, Тутракан, Попово и Търговище. На 26 март ОУ „В. Левски“ бе домакин на регионалните квалификации на Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee ’2016.


28_03_2016_speluvane-1.jpgТо продължи цели шест часа и малко преди финала му имаше даже и сълзи, защото само трима финалисти успяха да спелуват без грешка думите в 15-те кръга. Сред тях, за съжаление, няма дете от Разград. Децата, които ще представят Североизточна България на националния кръг на 23 април в зала 11 на НДК в София са шестокласничката Арзу Мехмед и седмокласничката Андреа Иванова (и двете от Русе), както и Кевин Ферхат от Дулово. Но разградските участници трябва да имат високо самочувствие, че достигнаха до регионалния кръг, защото това означава, че са спелували най-добре в своите училища първоначално дадените 500 думи, а после е трябвало да научат за кратък срок още 200 думи на английски език. Това са Богдан Колев 7. клас и Борислав Николов 6. клас от ОУ „В. Левски“, Виктория Пламенова 4. клас и Александра Филипова 7. клас на ОУ „И. С. Тургенев“.

В журито бе една ученичка от ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ – Никол Стоянова, американката Ерин Спелц и Гергана Янева от КОРплюС. За „Екип 7“ Гергана Янева обясни, че смисълът на Spelling bee е децата да са трудолюбиви като пчелички, защото пчелата (bee) е символ на усърдие и упоритост както в САЩ, така и в България. Американското състезание „Spelling bee“ се провежда в България от шест години, в ОУ „В. Левски“ – от пет години, а в последните две години има училищен кръг и в ОУ „И. С. Тургенев“. Състезанието се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРплюС“ (приемник на Корпуса на мира) в партньорство с Фондация „Америка за България“, посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.


Даниела КУМАНОВАЦветанка ПЕНЧЕВА, преподавател по английски език в ОУ „Васил Левски“:

Spelling bee дава на децата това, за което часовете по английски не достигат

Да организирам състезанието Spelling bee за децата от ОУ „В. Левски” е личен избор и посвещаване на тая кауза. Това е безвъзмезден труд, идея, която ми харесва, и смятам, че е достатъчно надъхваща и полезна. Състезанието дава на децата това, за което часовете по английски не достигат. То тренира психологическата устойчивост и упоритост, освен това дава богат лексикален запас. Първоначално се учат 500 думи и още 200 за регионален кръг. Подготовката на състезанието не е само за заучаване на думите, а и за даване на тези умения, за които в часовете по английски език рядко ще остане време, пък и не може да се излиза от рамката на обучението.Победителката Арзу МЕХМЕД от СОУПНЕ „Фридрих Шилер“, Русе:

Състезанието е полезно, защото научаваш много нови думи

На 12 години съм, уча английски само от две години, а от първи клас съм учила немски. Но всъщност научих английския от телевизията, докато гледах предавания без превод – като по-малка гледах телевизионния канал „Boomerang“, а сега програмата „English club“. Да уча език за мен е забавление, аз съм отличничка и не се затруднявам много. Състезанието Spelling bee е полезно, защото чрез него научаваш много думи, трупаш лексика.