Търсене

Начало Новини Д-р Мичев пак е подсъдим, този път за измами и присвояване
Д-р Мичев пак е подсъдим, този път за измами и присвояване
22 April 2016

Разградският хирург д-р Бранимир Мичев отново е подсъдим. Този път срещу него са повдигнати обвинения за присвояване и измами, извършени в периода от февруари до май 2014 година.

Според прокуратурата от 11 февруари 2014 година до 24 април 2014 година в Разград в условията на продължавано престъпление лекарят противозаконно е присвоил чужди движими вещи – 55 флакона от препарата „Таргоцид 400“, които владеел и пазел.


Антибиотикът, който се използва за лечение на тежки бактериални инфекции, бил собственост на областната МБАЛ „Св. Иван Рилски“, където Мичев до неотдавна работеше.

Според държавното обвинение щетите за болницата възлизат на 3203.40 лева.

Хирургът ще отговаря пред съда и за това, че за времето от 24 февруари до 2 май 2014 година в Разград, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у петима души.

Д-р Мичев подмамил близки и роднини на свои пациенти от Кубрат, Дянково, Лудогорци и Севар, че за лечението или операциите им са необходими скъпоструващи ефикасни или животоспасяващи медицински консумативи и лекарства. Казвал, че той ще ги осигури лично, като за това трябвало да му бъдат платени пари в брой лично него. Сумите, които поискал, били различни за всички – 1700, 2000, 1560, 960 и 1847 лева.

Нанесените имотни вреди, за които д-р Мичев ще отговаря пред съда, са по-ниска стойност – съответно – 360, 2000, 560, 560 и 1847 лева, или общо 5327 лева.

Част от въпросните пациенти вече са починали, на базата на свидетелски показания и експертизи обаче прокуратурата е установила, че има достатъчно доказателства за това, че е извършено престъпление от общ характер. При аутопсията на един от лекуваните например било констатирано, че в тялото му не е било вложено платно, за което хирургът е взел пари.

Делото срещу д-р Бранимир Мичев се гледа в Районен съд-Разград. Първото заседание по него е било в началото на тази седмица, ход обаче не е бил даден, тъй като се е оказало, че междувременно един от потърпевшите е починал. По този повод роднините му трябва да бъдат уведомени, че имат право да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци преди да е стартирал процесът.

Следващото заседание е насрочено за 6,7 и 8 юни.

 

Мила КЮЛЮМОВА