Търсене

Начало История Събират се материали за историята на Дряновец
Събират се материали за историята на Дряновец
15 June 2016

Има едно китно селце в община Разград, което има богата история, но няма написана история - това е моето родно село Дряновец. То води началото си още от траките, разположено е между пет хълма с богата растителност и дрянови гори, откъдето идва името на селото. Капанците от селото се славят с буйния си нрав, пословичното си трудолюбие и гостоприемство - замръкне ли непознат човек в селото, ще бъде посрещнат във всяка къща, нахранен и приютен.


15_06_2016_drqnovec_2.jpgСелото е развивало богата самодейна дейност, развива я и сега, известно е с културните и нравствените си ценности. То се е развивало през годините, съобразно развитието на нашата родина. Селяните от Дряновец са участвали в борбата за независима българска църква, в Сръбско-българската, Междусъюзническата, Първата световна война /за това говори паметникът, построен в чест на загиналите във войните/, в антифашистката борба /за това свидетелства паметникът на Цоню Каракашев и Йордан Стоянов/, в построяването на социализма, а днес живее в условията на демокрацията и пазарната икономика.

15_06_2016_drqnovec_1.jpgКапанците от Дряновец са твърди, не се предават. Успели са да запазят силата на духа и вярата в доброто. Училището, макар и днес да е закрито, защото деца няма, е послужило за трамплин за израстването на безброй учители, инженери, икономисти, юристи и др. От селото е Цони Гергев Механджиоглу /1843-1905/ - депутат в Учредителното народно събрание в Търново /1879 г./.

Някой може би ще каже, че това е носталгия по миналото - може и така да е. Нека обаче не забравяме призива на Паисий - всеки народ трябва да тачи историята си. Ние трябва да помним миналото, да живеем в настоящето и да мечтаем за бъдещето на нашите деца.

Именно за това аз откликнах на молбата на кметицата на селото - Христина Михнева, да напиша историята на Дряновец.

Задачата, с която съм се заела, никак не е лесна, но аз ще я изпълня, защото родът ми е от това село, защото обичам хората там и защото искам поколенията след нас да знаят своя род. Обръщам се към всички хора, които са родом от селото, живеят там или извън него, да ми помогнат със спомени, снимки, с архивни материали. Ще бъда благодарна на всички, които се отзоват на призива ми. Можете да ми пишете на електронната ми поща: ruseva_50@dbv.bg или да се свържете с кметството в селото.


Калинка Тодорова РУСЕВА