shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Стефан Данаилов – цар на виното за 2007 година
04 February 2008
В навечерието на Трифон Зарезан по нов стил в "Бира-скара на пазара" се проведе традиционната пета дегустация на винопроизводители. Идеен баща на проекта и несменяем организатор бе треньорът по баскетбол Стефан Данаилов. Благодарение на енергията на бившия спортист и настоящ спортен педагог заявки за участие бяха дали 16 винопроизводители. По различни причини обаче, смелост да седнат на масата със своята продукция имаха само 8 човека. Регламентът предвиждаше всеки да дегустира и да попълва протоколи със своите оценки от 1 до 10 за всяко участващо вино. Разбира се, вината се представяха за дегустация при пълна анонимност - само с номер на бутилката. 04_02_2008_st_danailov.jpgПред екзаминаторите бяха наредени пет бели вина, две розета, седем червени и един букет.

След дълга и задълбочена работа журито единодушно присъди първото място, сертификат за качество и грамота на Янко Киров за неговия "Сунгурларски мискет". Втори след троен балотаж и жребий се нареди виното на Илко Илиев, собственик на сервиз. Трети остана Стефан Данаилов с неговия "Мускат". Четвърти само на точка след призовата тройка бе виното на Даниел Иванов, също "Мускат".

При розетата журито се натъкна на едно отлично производство, което мигом грабна приза. Когато говорим за розе, всъщност трябва да поясним, че в нашия регион няма традиция да се правят такива вина. Въпреки това Георги Атанасов, който е и гроздопроизводител, е постигнал забележителен резултат със своя самоток "Мерло". Втори след него се нареди липованката на Дончо Цонев.

Най-тежка и прецизна бе работата при оценката на червените вина. Там продукцията на почти всички участници се заниза на точка-две разлика.

В тази категория безспорен лидер бе виното на Стефан Данаилов, сорт "Мавруд". Второ остана "Мерло"-то на домакина Генади Гатев. Третият приз отново бе за "Мерло" и пак на Стефан Данаилов. Тук четвърти се нареди бившият национален състезател по риболов Цвятко Цветков, разбира се и той с "Мерло".

В раздела "букет", тъй като бе представен само един участник, бе решено класиране да няма. А букетът бе на вездесъщия Стефан Данаилов, който в крайна сметка веднага бе изпит.

След като продукцията бе оценена по видове, предстоеше финалният сблъсък за определяне на тазгодишния цар на вината. С минимална преднина спечели "Мавруд"-а на Стефан Данаилов. Втори остана Янко Киров със своя "Сунгурларски мискет".

В края на вечерта новият цар на виното благодари на участниците за труда, който са положили през годината:

- Въпреки климатичните особености на 2007 година, гроздовата реколта се получи. И моето мнение е, че на тази пета поредна дегустация за първи път имаше толкова класни вина. Затова бяхме изключително затруднени и оценките са толкова близки. Ние нямаме претенции за професионална дегустация. При нас всеки производител си казва мнението честно, движен от чистата любов към виното.


Венко ВЕНКОВ