shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Американец с индиански корени преподава на учениците от Езиковата
31 October 2016

26-годишният американец Люис Колинс е най-новият преподавател в Профилираната гимназия за изучаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград. Младият мъж, който е родом от град Уайтсбърг в щата Кентъки, се присъедини към педагогическия колектив на елитната гимназия в началото на учебната година.


31_10_2016_luis-7.jpg31_10_2016_luis-4.jpgТогава беше сключено споразумение между учебното заведение и българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Целта на сътрудничеството е да се повиши качеството на преподаване на английски език в училището, както и да се разшири образователния и културен обмен между двете страни.

В момента американецът работи с ученици от осми и девети клас и часовете преминават под формата на разговори и дискусии по теми, които вълнуват младите хора. Идеята е възпитаниците на гимназията да се преборят с езиковите бариери и да приложат придобитите теоретични знания като общуват свободно с чуждестранния си учител.

В същото време 26-годишният преподавател води часове по „Английска литература“ на по-големите ученици от единадесети и дванадесети клас. Той споделя, че неговите възпитаници се отличават с високо ниво на владеене на чуждия език и имат отлично произношение. От своя страна учениците го насърчават да учи български и въпреки че знае как да поздрави околните и да се представи смята, че езикът е труден заради наличието на много съгласни звукове, които са трудни за изговор.

26-годишният Люис се адаптира бързо към българската действителност с помощта на неговия ментор Мирела Марчева, която също е преподавател по английски език. Тя го въвежда в училищния живот и му помага да се приспособи към новите условия за живот. Младият мъж казва, че се чувства комфортно в Разград, допадат му мащабите на града, атмосферата и се радва на възможността да преподава на интелигентни момичета и момчета, които имат широк хоризонт и богата обща култура. Споделя, че хората тук са приятелски настроени и се държат мило и внимателно, дори непознати се опитват да му помогнат да се ориентира в новата обстановка.

26-годишният американец се социализира бързо и с помощта на новите си приятели от разградския „English club“, в който членуват хора с най-различни професии – педагози, лекари, икономисти, преводачи. По време на срещите си, които са един път в седмицата, те

обсъждат теми от обществено-политическия и културния живот в България и Америка.

Колинс разказва, че демографският проблем, пред който е изправена страната ни е характерен и за щата, в който е роден. Източната част на Кентъки прогресивно намалява през последните години и голяма част от младите хора емигрират, за да търсят по-добра реализация. Като сериозен проблем се очертава и фактът, че докато родителите работят в други държави, грижи за децата полагат техните баби и дядовци, което води до редица социални и образователни дефицити.

Въпреки демографския срив и социално-икономическите проблеми, пред които е изправена страната ни, младият американец отчита, че България има богата история, древни паметници на културата и десетки духовни средища. Именно възможността да научи повече за религията и монашеството го мотивира да измине хиляди километри от Уайтсбърг до Разград. Интересът му към тези теми датира още от ученическите му години и смята, че единствено чрез религията можеш истински да опознаеш човешката същност. Воден от това убеждение Люис завършва специалност „История на религията“ в университета в американския град Нашвил, след което надгражда знанията си като придобива магистърска степен в направлението „Монашество“. Интересът му е насочен главно към ранното православие, но се вълнува повече от философията и досега не е мислил да става свещенослужител.

Малко след пристигането си в България младият мъж посещава Рилския манастир и казва, че това е едно духовно средище, което се отличава с богата история и завладяваща енергетика. Той се запознава и с красотата на седемте Рилските езера, а в бъдеще смята да посети още манастири в югозападната част на страната.

Интересът му към религията и духовния живот може да бъде обяснен с неговото родословно дърво. Един от предшествениците му е бил част от индианското племе – чероки и въпреки че той не е израснал в тази общност, вероятно в гените му са закодирани редица духовни въпроси, чиито отговори търси през целия си съзнателен живот.

Антония КИРИЛОВА