shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Китайката Ли Дзенг представя родния си език и култура в Разград
11 November 2016

24-годишната Ли Дзенг е новата учителка по китайски език в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград. След като миналата година Сяоуън Лю преподава родния си език в училището, сега нейната колежка продължава традицията като запознава учениците с духа и многовековната култура на източноазиатската държава.


11_11_2016_kitaika-1.jpgВ нейните часове възпитаниците на гимназията с интерес слушат за ученическия живот в Китай, за обичаите и празниците, които се почитат, за характерните фолклорни песни и танци, за храните и напитките, които се предпочитат в отделните провинции на страната.

Паралелно с това върви езиковото обучение по китайски и чуждестранната преподавателка сподели, че учениците са изключително ерудирани и с лекота произнасят новите думи и изрази. Според нея китайската азбука е трудна, затова на този етап задачата й е да научи младите хора да разпознават буквите, а на по-късен и да ги изписват. Младата учителка води часове на 40 ученици от 8 до 12 клас, които са разпределени в четири групи. Тя ще им преподава през цялата учебна, на базата на сключено споразумение за сътрудничество между Езиковата гимназия и Институт „Конфуции“.

Ли Дзенг е щастлива да упражнява специалността си „Преподаване на китайски като втори чужд език“, която е придобила в университета „Ци Нан“ в Гуанджоу – един от най-големите градове в Южен Китай.

11_11_2016_kitaika-2.jpgИменно мечтата й да работи с чуждестранни ученици я мотивира да пропътува хиляди километри до България. Казва, че в Разград се чувства комфортно и сигурно, тъй като градът е малък и може да се разхожда спокойно, без да се изгуби. Младата учителка споделя, че самата тя е от малък китайски град в провинция Джанг Си. С оглед на разликата в мащабите, се оказва, че тази провинция е по-голяма като площ и население от цяла България.

От пристигането си в страната Ли Дзенг констатира серия от различия в поведението и начина на комуникация на българите, които са нехарактерни за нейната култура. „Преди да дойда в България бях чувала само за киселото мляко и за розата, които са емблематични за вашата страна. След като пристигнах тук забелязах, че много непознати хора ме питат откъде съм, на колко съм години, омъжена ли съм – въпроси, които не се задават на първа среща в Китай, защото се смята за грубо навлизане в личното пространство“, разказва впечатленията си младата преподавателка.

Като друга особеност в интеркултурната комуникация тя изтъква, че при среща българите обичайно се прегръщат или целуват, докато в източноазиатската държава се спазва дистанция и участниците се поздравяват с ръкостискане или с поклон. Въпреки тези разлики в културата на общуване китайката смята, че българите са много топли, отзивчиви, дружелюбни и приятелски настроени хора. Престоят си в Разград определя като завладяващо преживяване, което й позволява да натрупа нов житейски и професионален опит. Тя е щастлива, че има възможността да се докосне до европейската култура и в същото време да популяризира вековните традиции на родната си държава.

След като изтекат десетте месеца, в които има ангажимент да преподава китайски език на учениците от Езиковата, 24-годишната Ли Дзенг възнамерява да се върне в родния си град, тъй като й предстои да се омъжи за своя годеник.

Антония КИРИЛОВА