Търсене

Начало Култура Впечатляващо участие на „Железни струни“ в зонален хоров концерт
Впечатляващо участие на „Железни струни“ в зонален хоров концерт
12 December 2016

Почти всеки ден от календара с решение на ООН или на някоя друга от световните организации е обявен за ден на нещо. Понякога, както на 1 октомври, денят даже е посветен на повече от два повода. Малко хора например знаят, че в средата на януари има ден, посветен на легендарната ливърпулска четворка „Бийтълс“, а още по-малко са наясно, че 10 декември е обявен от ООН за Световен ден на хоровото изкуство.

12_12_2016_struni-2.jpg

През настоящата година в няколко градове в България бяха организирани концерти по този повод.

Хор „Железни струни“ при разградското читалище „Развитие-1969“ взе участие в зоналния концерт, организиран от Община Търговище и Балкански хоров форум, който се проведе на 10 декември в Търговище.

За съжаление, тържеството беше помрачено от трагичния случай рано сутринта на същия ден на гара Хитрино и започна с едноминутно отдаване на почит на загиналите и изказване на съпричастност към пострадалите при този пореден нелеп инцидент в нашата държава.

Концерта започнаха Детски хор „Бодра песен“ от Шумен с диригент Деница Узунова, който към многобройните си награди през настоящата година прибави още една - беше обявен от традиционната класация на редакция „Класическа музика“ на БНР за „Музикант на годината“. Техните изпълнения бяха подпомогнати от дамската формация на бивши участнички в този хоров колектив. Явно тръпката, която тези мили дами са изживели през ученическите си години, остава за цял живот.

Включи се вокална група към Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ в Търговище, последваха изпълненията на Женски хор „Златна лира“ от Търговище, с диригент Илияна Иванова, една достойна и качествена дамска формация, с която разградските хористи.от 2003 година насам периодично се засичаме при взаимни участия както на български сцени, така и при международни участия /Камерино, Италия, 2003 година/.

С нашето участие определено предизвикахме интерес и бяхме възторжено акламирани, но след близо половинчасовата ни продукция не напуснахме, а изчакахме на сцената останалите две хорови формации и бе проведена „музикална работилница с публиката“ – на всеки стол в залата беше оставен текст и след кратко разучаване публика и хористи изпяхме „Рождество Христово“ по текст на Елин Пелин и музика на Добри Христов.

Хоровият празник завърши с традиционните „Многая лета“ и „Родна песен нас навек ни свързва“ и остави у нас самочувствието за още едно достойно представяне.


Стамен МАТЕЕВ,

хорист