Търсене

Начало Култура 70 изящни фотографии представи Петя Радкова в първата си изложба
70 изящни фотографии представи Петя Радкова в първата си изложба
21 December 2016

70 уловени мига от своя живот представи в първата си самостоятелна изложба любителката на фотографията Петя Радкова. Завладяващата експозиция под наслов „Страст и топлина“ беше подредена в Музикалния дом „Железни струни“, където работи самата авторка.


21_12_2016_petq_radkova.jpgЗа откриването на дебютния проект на повелителката на топлите красоти, както я определиха нейни колеги, се събраха художници, музиканти, поети, общественици, учители и фотографи. Пред ценителите на осмото изкуство Петя Радкова сподели, че настоящата изложба е нейното трето дете и една сбъдната мечта, която е отглеждала в себе през последните три години. Като доказателство за дълбочината на идеята е един от представените експонати – първият фотоапарат на баща й Здравко Пенчев. Той също е бил любител-фотограф и следвайки стъпките му, днес тя реализира неговата несбъдната мечта.

При откриването на първата изложба на авторката нейната близка приятелка Севдалина Петкова я определи като професионалист на добрия вкус, на доброто настроение и на перфектните взаимоотношения. Тя допълни, че Петя Радкова е превърнала Музикалния дом в едно райско фотографско студио, където са сгушени нейните топли, напоени с дъха на слънцето и на земята, натюрморти.

Повече за богатата човешка индивидуалност на любителката на осмото изкуство разказа Петко Антонов, който е куратор на изложбата и председател на разградската група на Съюза на българските художници.

„Експозицията дава възможност на нас зрителите да кореспондираме с едно искрено, неподправено и човешко изкуство, създадено от един чувствителен, емоционален и духовен човек. В нейните композиции всеки предмет или детайл придобива качествата на макрокосмос и на огледало, в което с възторг, болка и страдание можем да се огледаме и да си зададем много въпроси. В този смисъл творбите на Петя Радкова предизвикват чувство на съпреживяване и вникване в природните форми, в тяхната колоритна същност и вибрация, в тяхната неповторимост, сила и красота“, каза пред аудиторията Антонов.

След официалното откриване на експозицията всички гости се насладиха на стилния коктейл в уютното арт пространство на Музикалния дом.

Антония КИРИЛОВА