shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.06.2018 г.
ekip7-small-2018-6-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
15 души минаха през ортопедията само за два дни
11 January 2017

Само за два дни 15 души са преминали през Отделението по ортопедия и травматология на разградската болница „Свети Иван Рилски“, съобщи началникът на звеното д-р Борислав Борисов.

Той посочи, че 8 от пациентите, потърсили лекарска помощ, са имали по-леки травми, а останалите 7 души са постъпили за оперативно лечение.

Преобладаващи са счупванията в областта на гривнената става, тъй като като при падане първият естествен рефлекс на човек е да се подпре на ръцете си. Немалък е и броят на пациентите с фрактура на глезенната става, която е сред често срещаните травми през зимния сезон.

В някои случаи се прилага неоперативно лечение с наместване на счупването и поставяне на мобилизираща превръзка. Но когато по този начин не може да се постигне правилна позиция на фрактурата, се налага да се премине към оперативно лечение и след като счупването бъде наместено се фиксира с метални импланти, които го задържат, докато костта срасне.

От ортопедичното отделение на болницата очакват в следващите дни да се увеличи потокът от пациенти, след като бъдат отворени всички пътища. Заради усложнената зимна обстановка много хора от по-малките населени места така и не са успели да стигнат до болницата в областния град.

С влошаването на метеорологичните условия и образуването на поледици специалистите съветват да бъдем внимателни и да носим стабилни обувки с подходяща подметка, които не се хлъзгат. Някои експерти съветват да ходим като пингвини, за да се предпазим от падане и последващи травми. Това означава да ходите леко приведени напред, така че центърът на тежестта да падне върху предния крак. По този начин между крака и земята се образува прав ъгъл, като така възможността за подхлъзване намалява.

Най-сигурната превенция срещу зимния травматизъм е да не излизате от дома си, когато не е наложително, това важи с пълна сила за възрастните хора, защото те са най-податливи на травми и счупвания, заради намалената костна плътност.

Антония КИРИЛОВА