Търсене

Начало Новини В Балкански искат да ремонтират уникален 120-годишен храм
В Балкански искат да ремонтират уникален 120-годишен храм
16 January 2017

Започна кампания за набиране на средства за ремонт на храма „Свети Димитър“ в село Балкански по инициатива на църковното настоятелство. Необходими са 10 000 лева за подмяна на старата дървена дограма на божия храм, който е построен през 1897 година. През изминалите 120 години климатичните промени са оставили своя отпечатък върху състоянието на уникалната сграда.


16_01_2017_hram-3.jpgПрез този период от време са извършвани възстановителни и укрепителни ремонтни дейности, а към настоящия момент има неотложна нужда от смяна на дограмата, чиито стари дървени рамки са изгнили.

„Като наследници на нашите предци искаме да продължим тяхното дело и да възстановим предишния блясък на храма. Надявам се повече хора да подкрепят богоугодната кауза и заедно да се погрижим за божия дом. Ако успеем да запазим църквата в добро състояние, това ще е гордост за нас като поколение и така ще бъдем пример за младите хора, които идват след нас“, заяви кметът на село Балкански Тошко Илиев.

Той разказа, че през 1885 година, непосредствено след Сръбско-българската война, свещеникът Илия Поптодоров и кметът на селото Радан Христов решили, че е крайно време в селото да се издигне храм – символ на непоклатимата християнска вяра.

16_01_2017_hram-1.jpgЦърковното настоятелство възложило строежа на уста Тодор Тончев – главен майстор и предприемач, който издигнал Часовниковата кула в Разград. Той изваял от восък архитектурния план на храма, който изготвил по подобие на строящите се църкви по онова време из балканските градове.

Всички жители на село Балкански участвали в изграждането на божия дом с доброволен труд по доставката на основния материал – камък от кариерите, намиращи се на четири километра от селото, както и със самооблагане и помощи. Строителството на храма „Свети Димитър“ в село Балкански продължило две години. Църквата е открита и осветена през 1897 годна, точно на Димитровден, затова и носи името на Свети Димитър.

През годините храмът е поддържан предимно чрез помощи и дарения, които са правили вярващите, в това число и вдовиците, чиито мъже са убити във войните за защита на границите на Отечеството.

Роденият в село Балкански Илия Николов Попилиев и съпругата му Гизела Фишер Попилиев, които живеят в Германия, в продължение на четири години са правили щедри дарения за църквата. Средствата в размер на 10 000 лева са използвани за вътрешен ремонт на храма и за укрепване на основите пред северното и южното крило. През 2004 година е спечелен проект, в рамките на който е извършен ремонт на покрива и цялостно вътрешно пребоядисване на сградата.

За да се съхрани храмът, символ на чистата християнска вяра и единството, членовете на църковното настоятелство се обръщат към всички вярващи с молба да подкрепят богоугодната кауза. Те призовават миряните да последват примера на техните предци, които с доброволен труд и дарения преди 120 години, са положили основите на божия дом.

Средства се набират по сметката на архиерейското наместничество в Разград –

IBAN: BG51STSA93000000877895, BIC: STSABGSF, БАНКА ДСК, основание за превод – дарение за ремонт на църква „Св. Димитър“ в село Балкански. За повече информация, можете да се свържете с организаторите на дарителската кампания на телефони – 084 64 41 55 и 084 719 224.


Антония КИРИЛОВА