Търсене

Начало Култура Пиесата „Цигански колела“ се разгръща на разградска сцена
Пиесата „Цигански колела“ се разгръща на разградска сцена
20 January 2017

 

Двуезичният театрален спектакъл „Цигански колела“ ще гостува на разградска сцена по покана на Асоциация „Интегро“. Пиесата, която популяризира ромската култура и фолклор, ще се играе на 26 януари от 18 часа в салона на Народно читалище „Развитие 1869“ /Стария театър/. Входът е свободен за всички почитатели на сценичното изкуство, които искат да гледат представлението.

Автори на текста са Здрава Каменова и Калин Ангелов, режисьор на постановката е Калин Ангелов, като художник е ангажирана Ирина Василева, а консултант е акад. Христо Кючуков.

 

В спектакъла се преплитат фолклорни легенди и автентични автобиографични истории на роми от Софийско, разказани като изповед на една млада жена. Тя е готова да плати много висока цена, за да спечели своя възлюбен не-ром – да се откаже от името, семейството и произхода си. Нейната история нямаше да звучи толкова искрено и достоверно, ако не беше разказана от Наталия Цекова, първата дипломирала се в НАТФИЗ актриса от ромски произход. На сцената й партнира акордеонистът Кирил Христов – студент последна година в Музикалната академия, също от ромски произход.

Ако искате да се потопите в магията на ромската култура, дух, история и традиции, ако искате да видите как извънземни роми танцуват върху падащи звезди, едно момче си мисли, че е куче, а един мъж иска да е Мис Свят, то не пропускайте да гледате този спектакъл.