Търсене

Начало Интервю Ирина СТОЯНОВА: Всеки сам пише книгата на живота си
Ирина СТОЯНОВА: Всеки сам пише книгата на живота си
25 January 2017

Ирина Стоянова е експертен наставник по житейски въпроси – лайф коучър и експерт хипнотизатор. Завършила е професионални курсове в школата на Роберт Симик в Дубай и е член на Международната федерация по невро-лингвистично програмиране. Живяла е дълги години в Катар, а сега упражнява професията си в родния Разград, където има частна практика.


25_01_2017_irina_stoianova.jpgВ работата си като личен треньор, какъвто имат редица звезди от шоубизнеса и известни спортисти, тя помага на клиентите да постигнат положителни резултати във всички сфери на своя живот. В практиката си прилага хипноза и невро-лингвистично програмиране, които спомагат за преодоляване на личностни проблеми и кризи, за справяне с фобии и страхове, за контролиране на емоциите и за изграждане на балансирани отношения с околните. Повече за процеса на освобождаване от деструктивните навици и модели на поведение, за пътя на изцелението и трансформацията, разказва Ирина Стоянова в интервю за вестник „Екип 7“.


Как решихте да станете експертен наставник по житейските въпроси, една сравнително нова професия, която навлиза в България?


С това се занимавах неформално, приемах много хора – приятели, техни познати, изслушвах ги и им давах съвети. Често се шегуваха с мен, че съм психоаналитик, на който не се плаща. След като научих за възможностите, които предоставя лайф коучингът реших, че това ще е посоката, в която ще се развивам. Първоначално имах доста погрешна представа и смятах, че трябва да давам готови съвети и формулировки за справяне с проблемите ситуации. Първото, което научих като професионален консултант е, че от мен не се изисква да давам съвет, а да водя клиента и той сам да достигне до най-доброто решение на конкретния казус.

По този начин се преодоляват много личностни кризи, депресивни състояния, изчистват се негативни емоции като страх, яд, гняв, мъка, обида, тревожност. Методите, които прилагам в практиката си, помагат за преодоляване на фобии, зависимости, психични травми и дават много добри резултати при изграждането на хармонични отношения с деца, партньори, колеги.


Разкажете повече за методите Ви на работа и как протича една консултация?

Първата консултация е безплатна. Аз представям дейността си, а бъдещият клиент проблема или мотива да ме потърси. Ако между нас се получи взаимно доверие, преминаваме към подписване да декларации, аз гарантирам запазване на тайната на споделеното, а клиентът желанието си за работа. Методите и техниките се избират индивидуално за всеки отделен човек. Често ми задават въпроса – колко консултации са ми нужни. Това също е строго индивидуално, защото хората и проблемите им са абсолютно различни. Случвало ми се е клиенти да ме питат – колко време ще ви отнеме да ме „оправите“, след което им обяснявам, че аз не съм автомонтьор и те не са автомобили, които се нуждаят от ремонт. Промяната е процес и всички въпроси, на които търсят отговори са в тях, аз просто ги подкрепям по пътя на освобождаването и личностното израстване.

Важно е да спомена, че когато става въпрос за междуличностни взаимоотношения, задължително е поне на първата сесия да присъстват и двете страни, било то съпружеска двойка, родител и дете.


В практиката си използвате невро-лингвистично програмиране. Какво представлява този метод и възможно ли е да трансформираме живота си с помощта на нашите мисли и убеждения?


Невро-лингвистичното програмиране /НПЛ/ изучава структурата на субективния житейски опит и това, което можем да извлечем от него. „Невро“ касае начинът, по който реално работят мозъчните процеси, а „лингвистично“ описва начина, по който е представен опитът ни в употребата на езика както външно, при комуникация с другите, така и вътрешно, в разговор със себе си. Програмирането описва конкретните модели и програми на поведение и мислене, които следваме, за да постигнем определени резултати.

Методът е плод на дългогодишните проучвания на Ричард Бандлър и Джон Гриндър върху елементите на поведението и езика, позволили на психотерапевти от различни школи като Фридрих Перлс, Милтън Ериксон и Вирджиния Сатър да постигат неизменно положителни резултати. Те се базират на извличане на специфични и възпроизводими поведенчески стратегии и структури на езика. Невро-лингвистичното програмиране е създадено, за да ни помогне да разберем още по-добре как комуникацията, вербална и невербална, влияе на човешкия мозък. Този подход ни дава възможности не само да комуникираме по-добре с другите, но и да се научим да контролираме някои от неврологичните процеси, погрешно смятани за автоматизирани. Методът ни помага да разберем как мислим, как чувстваме, как гледаме на света около нас. Използва се за откриване на корените на негативното в нас и предоставя техники, с които да се освободим от него. Също така е и незаменим подход към реализиране на подобренията и трансформациите в човешкия живот.


Друг метод, който прилагате в работата си, е хипнозата. В какви случаи се използва тя и как се случва процесът на изцеление на стари травми от миналото?


За хипнозата бях много скептично настроена в началото, заради погрешната представа, която си бях създала, но именно с нейна помощ преодолях фобията си от шофиране. Имах неописуем страх от това да седна зад волана, но след като започнах да работя върху него, той постепенно започна да намалява. Една седмица след всекидневно провеждане на хипнотични сеанси започнах да шофирам абсолютно спокойно, сякаш това съм правила цял живот.

Самата хипноза представлява вид транс. Когато четеш книга или гледаш филм, ти изцяло се потапяш в материята, представяш си героите, изживяваш ситуациите. Това е почти същото като хипнозата, която е естествено физиологично състояние на мозъка на всяко човешко същество. Тя е вид осъзнато сънуване, в което човек има пълната свобода и контрол над случващото се, така че хипнозата не е безпаметно състояние и лишаване от воля.

Методът позволява на личността и подсъзнанието да си взаимодействат по най-добрия начин за мобилизирането на ресурси и възможности за цялостна, позитивна промяна на човека. Хипнозата е средство за освобождаване от деструктивни навици и модели на поведение, за откриване и развитие на собствените способности и дарби. В хода на терапията човек се научава сам да постига състояние на транс и да лекува тялото си със силата на своята мисъл, подпомогнат от жизнената енергия и всички ресурси на организма. В състояние на транс човек успява да достигне и да открие най-дълбоките, често неосъзнавани или отдавна забравени причини за страданието си и да ги премахне завинаги. Трансът улеснява възстановяването на тъкани, клетки и структури, тъй като освобождава енергийни блокировки, стоящи обикновено в основата на болестните процеси. Това е още една възможност за постигане на добро здраве и еволюция на личността.


Прилагате ли хипноза в случаите, когато човек иска да реши здравословните си проблеми и да се справи с вредните си навици като пушене, алкохолизъм, преяждане?


В случаите, когато с клиента сме работили за премахване на негативните му емоции, но все още не сме постигнали желаните резултати, предлагам да изчистим проблема на по-дълбоко ниво чрез хипноза. Има случаи, в които самите клиенти ме търсят за хипнотичен сеанс, дори искат да направим регресия – връщане към минал живот. Няма конкретни правила за приложението на метода, всичко зависи от процеса на работа и от потребностите на клиента.

При използването на хипнозата проблемът вече е констатиран, примерно пациентът иска да отслабне или да спре цигарите. По време на сесията го вкарвам в транс и използвам скрипт, който насажда мотивация за постигане на желания резултат. Методът се използва успешно за преодоляване на всякакъв тип зависимости и за разрешаване на здравословни проблеми чрез нови позитивни модели на мислене. Когато към мен се обърне клиент с конкретно заболяване, първото нещо, което правя е да открия мисловния модел, който го е провокирал. Да речем, ракът най-често е свързан със силна обида и стаен гняв към самия себе си, който буквално започва да те изяжда отвътре. Искам да подчертая, че няма такова нещо като хипноза за излекуване на рак, има сеанси за изчистване на негативните емоции, които са довели до появата на заболяването.


За разрешаването на какви проблеми Ви търсят най-често?


Най-често към мен се обръщат по въпроси, свързани със здравето и любовните взаимоотношения, по-конкретно при преживяването раздяла, която по интензитет се равнява на смърт. В практиката често един проблем води към друг и много ярък пример в това отношение е работата с първата ми клиентка, която ме потърси за любовен проблем.

В хода на сеанса за изчистване на всяко едно негативно чувство я върнах назад във времето, където откри причината за ниското си самочувствие. Оказа се, че когато е била съвсем малка, авторитетна за нея фигура я е категоризирала като дебела. Тя е приела това твърдение за истинно, което рефлектира върху нейната лична самооценка и социалния й живот. След като прости на човека, изчисти обидата и трансформира отношението към себе си, започна да отслабва без да прави каквито и да било упражнения или да спазва тежки хранителни режими. Това е ценното в моята работа – откриването на подсъзнателните вярвания и негативни модели, които остават скрити и създават пречки за постигането на мечтания живот.

Резултатите от работата не са светкавични, пак казвам, че промяната е процес. Метафорично може да я сравним с посяването на семена в почвата. За целта първо трябва да почистим камъните и бурените, които са негативните вярвания. Едва след премахването на всичко старо, ненужно и изгнило, посяваме семената на новите позитивни твърдения, грижим се ежедневно за тях и ги поливаме обилно с вяра и любов.


Като житейски консултант какво бихте посъветвали нашите читатели, за да постигнат балансиран живот, който им носи щастие, удовлетворение и радост?


Първият ми съвет е, когато им се случи нещо неприятно и негативно – да не бягат от проблема. Просто да останат сами със себе си или да потърсят подходящ човек, който да ги изслуша и заедно да анализират ситуацията. Ако игнорират проблема, не си отделят време да процесират всичко, което им се е случило, то ще остане като травма в съзнанието им.

Когато пък става въпрос за взаимоотношенията в една любовна връзка от изключителна важност е хората да споделят един с друг как се чувстват. Ако не изяснят веднага възникналите проблеми, партньорите започват да трупат агресия и негодувание, които могат да избухнат при най-малкия повод и да разрушат съществуващата интимна връзка само, заради липсата на диалог.

Като златен ключ за хармонизиране на всички взаимоотношения действа любовта към себе си и приемането на собствената личност и индивидуалност. Забелязвали ли сте, че има хора, които веднага привличат вниманието към себе си, макар, че на външен вид може и да не са толкова атрактивни. Това са слънчеви, спокойни, доброжелателни хора, които нямат вътрешни конфликти, вярват в себе си и с тези свои качества завладяват околните. В крайна сметка всеки сам пише книгата на живота си.


Антония КИРИЛОВА