Търсене

Начало Новини Разградчани пращат жалба до Омбудсмана заради телефонните измами
Разградчани пращат жалба до Омбудсмана заради телефонните измами
30 January 2017

Възрастни разградачани, които са били атакувани от телефонни измамници, подготвиха жалба до Омбудсмана на Република България. В нея те настояват за „специален, строг и ефективен закон“, който да развърже ръцете на институциите „за решителна борба с „ало телефонните измами“.


30_01_2017_manolova.jpg30_01_2017_jalba.jpgЖалбата ще бъде изпратена до Мая Манолова чрез редакцията на „Екип 7“, а към нея ще бъдат приложени и наши публикации по темата.

„Уважаема госпожо Омбусман, Лудогорието пламна от нашествието на телефонни измамници. Разград, Шумен, Търговище, Русе, Силистра, а и по-малките селища станаха обект на масирани атаки. Много наивни, неграмотни и неинформирани хора се улавят на техните шантажи и губят спестяванията си. Някои от тях значителни. Но и те заслужават защита!“, пишат възрастните хора в жалбата. Посочват, че явлението „телефонни измами“ вече придобива огромни размери и го наричат „бедствие“, което все още се подценява от органите на държавната власт.

„След няколко години практика и школовка, абсолютно безпрепятствено те се усъвършенстват, увеличават и разширяват дейността си вече в цяла България. Измамниците притежават нашите домашни телефонни номера, ЕГН, адреси. Те вече атакуват и мобилни телефони чрез скрити номера, работят по няколко сценария“, информират Омбудсмана разградчани и призовават за енергични действия.

Междувременно, в петък от пресцентъра на областната дирекция на МВР съобщиха, че още две възрастни жени от Разград са попаднали в капана на телефонните измамници.

В четвъртък по обед, за да помогнат на „провеждаща се полицейска операция по залавяне на измамници“, те хвърлили пари и ценности пред терасите си. 85-годишната Й.Й. пуснала 1900 лева, златно кръстче и златни обеци, а 78-годишната З.И. – 500 лева, два златни пръстена и златно колие с общо тегло 16,5 грама.

Така в рамките само на четири дни измамниците успяха да измъкнат над 36 000 лева от шест души.

Мила КЮЛЮМОВА