Търсене

Начало Интервю Д-р Галина АРЪШЕВА: Има над 100 папилома вируса, но не всички причиняват рак на маточната шийка
Д-р Галина АРЪШЕВА: Има над 100 папилома вируса, но не всички причиняват рак на маточната шийка
01 February 2017

Д-р Галина Аръшева е завършила Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна през 1992 година, а след това е придобила специалност „Акушерство и гинекология“. През 1998 година е започнала работа в МБАЛ „Юлия Вревска“ в русенския град Бяла, а през 2001 година е оглавила АГ отделението. В края на миналата година тя бе привлечена в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград, където зае длъжността – началник на отделението по акушерство и гинекология.


01_02_2017_galina-arasheva-1.jpgПотърсихме младата специалистка по повод на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. Повече за причините за поява на заболяването, рисковите фактори, навременното диагностициране и лечение, разказва д-р Аръшева в интервю за вестник „Екип 7“.


Д-р Аръшева, кои са причините за възникване на рака на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване сред жените, като на първо място е ракът на млечната жлеза. Доказано е, че в 98.9% от случите ракът на шийката на матката се причинява от човешките папилома вируси (HPV), които са над 100, но с доказана злокачественост са само 4 от тях.

Папилома вирусът се предава по полов път и постъпва в клетките на маточната шийка, но не е задължително да предизвика изменения в тяхната структура. При наличие на рискови фактори в един момент той може да се вгради по-активно и така да възникнат атипични клетки, които се развиват в ракови. За щастие този процес е бавен и отнема от 5 до 10 години така, че в този период от време при един профилактичен преглед може да се хване моментът, в който вирусът е в организма, но не е настъпил процесът на израждане на атипичните клетки в ракови.


Кои са рисковите фактори, които обуславят заразяване с папилома вируси?

Както уточнихме, една пациентка може да е заразена с HPV вирус, но той да не причини раково заболяване и това зависи основно от нейната имунна защита. Например жените, които пушат цигари имат по-слаб локален имунитет, това означава, че са отслабени защитните сили на ниво маточна шийка и клетките са по-уязвими на атаката на вирусите.

От значение са интимната хигиена и броят на половите партньори, които сменя една жена, защото се счита, че при по-голям брой партньори се увеличава вероятността от заразяване с човешкия папилома вирус.

Употребата на хормонални контрацептиви също оказва влияние, защото използвайки такива една жена не ползва други средства за защита от бременност, но това не означава, че е предпазена от сексуално-трансмисивни инфекции.


Какви са начините за диагностициране на рака на маточната шийка?

По принцип маточната шийка е орган, който лесно се вижда и изследва при един обикновен гинекологичен преглед. Тук въпросът опира до националната здравна политика по отношение на това заболяване. Преди няколко години Здравната каса беше заложила взимане на цитонамазка в пакета профилактични прегледи. Тогава се обхващаше по-голям брой пациентки, но за съжаление това отпадна и в момента в профилактичния преглед влиза само мамография. От тук нататък остава личната отговорност на всяка една жена да си направи цитологично изследване веднъж годишно. Редовните профилактични прегледи са въпрос на отношение към собственото здраве и са от изключителна важност за ранното откриване на заболяването, тъй като в първите етапи протича без изразена симптоматика.


В колко стадия се развива онкологичното заболяване и какви методи за лечение се използват?

Ракът на шийката на матката протича в пет стадия. До третия се прилага деструктивно лечение на променената тъкан на шийката на матката, което може да стане по химичен път или чрез лазерна коагулация, докато в следващите два стадия се прилага оперативно лечение.

При неинвазивен карцином, когато раковите клетки не са преминали през базалната мембрана на епитела, се предприема конусовидно изрязване на част от шийката на матката. В случай, че е премината базалната мембрана се пристъпва към оперативно отстраняване на матката. В миналото са се махали и яйчниците, което обрича жената на стерилитет и необходимост от хормонално-заместителна терапия поне до 40-годишна възраст. Докато в днешно време, когато медицината е напреднала, има възможност да се запазят яйчниците, които се преместват в по-горната част на корема. Причината е, че след оперативния период пациентката посещава лъчетерапия и траспозицията на яйчниците позволява те да останат незасегнати от облъчването. Запазването на детеродните органи позволява на по-късен етап да се вземе яйцеклетка от тази жена и да се извърши ин витро оплождане. Тъй като матката е отстранена и на практика няма как да се износи плода, това се случва в маточното тяло на друга жена, която се нарича сурогатна майка.


За да не се стига до този последен етап на оперативно лечение, какви мерки трябва да вземе всяка една жена, за да се предпази от заразяване с HPV вируси?

Първият и най-сигурен начин е използване на презерватив, защото, както споменах в началото, употребата на хормонални контрацептиви не гарантира защита от инфекции, предавани по полов път.

На следващо място е важно всяка жена, отговорна за собственото си здраве, веднъж годишно да ходи на профилактичен преглед при специалист гинеколог. Вече има лесно достъпни и безболезнени изследвания, които ще докажат или отхвърлят наличието на папилома вирус.

Един от най-сигурните начини за предпазване е имунизацията като единственото изискване е към момента на поставяне на ваксината жената да не е носител на HPV вирус. Курсът на профилактика не се поема от Здравната каса и струва от 500 до 600 лева. От няколко години безплатно се имунизират момичета от 12 до 13-годишна възраст, които още не са започнали да водят полов живот. Това се случва в рамките на националната програма за профилактика за рака на маточната шийка, но ваксината не е включена в имунизационния календар, така, че на този етап не е задължителна, а се поставя по желание. Напоследък има известно недоверие към ваксините, но в Западна Европа например от 80 до 90% от жените се имунизират срещу рак на маточната шийка.

 

Антония КИРИЛОВА