Търсене

Начало Култура Регионалната библиотека бе домакин на юбилея на Иван Димитров
Регионалната библиотека бе домакин на юбилея на Иван Димитров
06 February 2017

В края на миналата седмица в Регионална библиотека бившият синдикалист и настоящ почетен гражданин на Разград, поет и писател Иван Димитров почерпи за 70-годишния си юбилей. В залата на отдел „Изкуство“ дойдоха колеги, почитатели, роднини и приятели да го поздравят. Галя Ралева от отдел „Краезнание“ бе приготвила презенация с интересни моменти от живота на личността, твореца и човека Иван Димитров.


06_02_2017_poet-2.jpgСлед презентацията Иван разказа за себе си някои пикантни истории, като например кога е написал първото си стихотворение. „Обикновено, когато хората стихоплетстват, започват да пишат от ранна възраст. Това е почти като правило. За разлика от тях, аз в детството и ученичеството си не съм се занимавал ни най-малко с писане на стихчета. С това занятие се захванах съвсем случайно, когато бях на квартира като студент в София в дома на Веселин Ханчев на улица „Раковска“ 163 А (на стената на къщата има плоча, на която пише „Веселин Ханчев 1919 – 1966 г.“). Впрочем той беше починал, а аз живеех под наем. При един спор със съпругата му стана дума за това кой и как пише стихове. Тя твърдеше, че стихове може да пише само човек, който има дарба и е роден поет. Аз оспорих това и й казах, че средноинтелигентен човек също може да напише. Седнах и написах двайсет стихотворения. Тя ги прочете изненадано и каза: „Не може да бъде“. Повика Дамян Дамянов и Надежда Захариева на гости, четоха ги, одобряваха ги и т. н. В тази връзка аз на 25-годишна възраст написах първите си стихотворения. За разлика от повечето поети, започнали с любовна лирика, аз написах първите си стихотворения на друга тематика - „Проста сметка“ се казва“, заяви Иван Димитров.

После той съобщи, че е готов с книга със заглавие „Крилати мисли“ и така въведе присъстващите в творчеството си. В следващите минути на срещата Димитров чете свои стихове пред публиката. Стихотворения, които бе подбрал специално за вечерта и които не са включени в издадените му стихосбирки досега, писани от 2008 до 2017 година. Освен готови стихосбирки за издаване, които са около 10 на брой, поетът има написан и втори роман, който в момента се тества от близки и приятели.

В личен разговор, авторът ни сподели, че усеща как се приемат стиховете му, когато ги чете. Често реакциите показват доколко са разбрани в първия момент. Но след преосмисляне биват аплодирани. В момент на откровение Иван Димитров призна още, че няма стихотворение написано от него, в което да не се казва нещо, да не става дума за нещо, защото има куп написани стихове от различни автори без да казват нищо. Никога не е плагиатствал или вземал идея от други стихове и автори, както правят мнозина. Всичко написано от него си е само негово – добро или лошо.

Накрая на срещата добри думи за юбиляря казаха Слави Илиев и Иваничка Маджарова. Той получи много цветя и специално аранжирана кошница от кмета на Разград с две картини от Таня Стоянова. Почти всеки от присъставщите му връчи подарък във вид на сувенир. Веселин Василев го зарадва със специална арт-бутилка с надпис за юбилея. След като отправи към присъстващите своето послание „Обичай здравето си, защото то е твоето бъдеще!“, Иван покани гостите на почерпка и задушевен разговор.


Димитър ПЕТРОВ