Търсене

Начало Новини Разследват убийството на над 30 кучета в Исперих
Разследват убийството на над 30 кучета в Исперих
07 February 2017

От известно време Исперих е осеян с трупове на бездомни кучета, товарят ги рано сутрин и ги изнасят от града. Говори се, че има негласно споразумение да ги отравят. Ходих до полицията, но оттам ми казаха да взема труп и да го занеса за аутопсия в Разград, явно не им се занимава. Това алармира редакцията на „Екип 7“ читател, пожелал анонимност.


08_02_2017_kuche-3.jpg08_02_2017_kuche-7.jpgПредостави ни и телефон за връзка с местен ветеринар, който вече е правил аутопсия на умряло животно и установил, че е отровено.

08_02_2017_kuche-5.jpgПотърсихме лекаря, но той също настояваше да не бъде цитиран. Не отрече обаче, че е бил ангажиран с аутопсията за мъртво куче и че е констатирал смърт в резултат от отравяне.

За съжаление нямам условия да извърша лабораторен анализ, така че не мога да уточня вида на отровата, трупа го донесе един гражданин, обясни ветеринарят.

Оказа се, че за случващото се Окръжна прокуратура - Разград е сигнализирана официално. В рамките на ден на електронната поща на институцията били изпратени 16 сигнала от граждани с искане държавното обвинение да се намеси незабавно. За проблема прокуратурата са алармирали и от Сдружението с нестопанска цел „Защита на животните в Лудогорието“.

„Днес, 5 февруари 2017 г., получих информация за убити кучета чрез отрова, над 30 животни са убити по много жесток начин. Цялата околност е осеяна с трупове на починали кучета. Животните умират в страшни мъки и агония пред очите на живущите в района и най-вече деца. Убиването на бездомни животни чрез отрова е проява на особена жестокост, съгласно Наказателния кодекс. Във връзка с горното, моля незабавно да предприемете необходимите законови мерки – да бъде наредено извършване аутопсия от компетентни медицински лица, за да се установи каква е използваната отрова, и да се установят извършителите. Моля за незабавната Ви намеса за предприемане на съответните законови мерки“, се посочва в сигналите.

Заместник окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров вече е изпратил материалите по компетентност на Районна прокуратура – Исперих с указание да започне незабавно разследване, а подателите на сигналите да бъдат уведомени за предприетите действия.

От публикуваните в социалната мрежа информация със снимки на убити животни и коментарите под тях става ясно, че най-много трупове има в района на пречиствателната станция на града. Хората пък изразяват съмнения, че акцията е инициирана от общинската управа.

Вчера за „Екип 7“ кметът на Исперих Бейсим Руфад заяви, че е разпоредил проверка, при извършения обход на града с две коли с екипи общински служители обаче, трупове не са били намерени никъде.

Община Исперих има сключен договор със СНЦ „Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан“ във връзка с Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Исперих 2016-2020 година.

Техни екипи периодично идват в града, прибират животните и след като ги кастрират, ваксинират, обезпаразитят и чипират ги връщат обратно по местообитанията им, обясни Руфад. Той бе категоричен, че местната власт няма нищо общо със случващото се и недоумява кой и защо пуска подобни слухове.

Мила КЮЛЮМОВА