Търсене

Начало Новини Защо сдружение „Да бъдем хора“ прибра 5% от даренията за Маги?
Защо сдружение „Да бъдем хора“ прибра 5% от даренията за Маги?
23 February 2017

Защо 5% от събраните средства за лечението на Маги са удържани като комисиона от СНЦ „Да бъдем хора“? Този въпрос задават родителите на тригодишното момиченце, което е болно от левкемия – Христина и Красен Йорданови.

„Като майка бях подведена от председателката на сдружението Полина Иванова, която ми обясни по телефона, че ще работи безвъзмездно в името на детето ни, и думичка не е споменавала за комисиона.


25_02_2017_polina_ivanova.jpg25_02_2017_magi-1.jpgСъпругът ми е подписал съгласие за започване на кампанията на следващия ден, в което сега вече виждаме, че има такава клауза за 5% удръжка, но в такъв момент човек не е в кондиция и най-малко очаква да бъде подведен. Юридически нещата може да са изправни, но дали дарителите знаят, че пет стотинки от всеки техен лев се прибират от трета страна и на кого му е нужно такова посредничество“, каза майката на болното детенце Христина Йорданова пред репортер на „Екип 7“.

Дали сдружението „Да бъдем хора“ не се е превърнало в бизнес, който печели на гърба на хората в нужда и на тези, които им подават ръка?

Майката на болното детенце ни каза, че по сметките на неправителствената организация са постъпили 5032.79, от които са им били преведени 4781.16 лева. Жената възразява, че за кампанията не са направени разходи и недоумява на каква база и за каква свършена работа сдружението прибира сумата от 251.63 лева.

„Ние със съпруга ми не сме за конкретната сума, въпросът е принципен. Ако средствата бяха 20 000, тогава тя щеше да усвои 1 000 лева. За каква благотворителност говорим, като това си е чисто печалбарство? Ние не сме неблагодарни, напротив, радваме се на всеки жест към нашето момиченце, но смятам, че не само ние сме жертви, а и всички хора, който помагат чрез нейните сметки. Досега не е давана гласност, но аз няма да остана безучастна към такава неправда“, пише майката на малката Магдалена.

За да изясним случая, потърсихме за отговор председателя на СНЦ „Да бъдем хора“ Полина Иванова, която заяви, че сдружението развива общественополезна дейност и не реализира никаква печалба. По думите й, дейността на организацията е изцяло съобразена с българското законодателство и е подкрепена с необходимите официални писмени документи.

„Всички средства, удържани от кампаниите, са с изричното съгласие на родителите, които са запознати с уговорката, че малка част от събраните средства отиват за финансиране на дейността на сдружението. Тези 5% се използват за покриване на разходите за ток, вода, интернет, телефони, гориво, офис консумативи. Само по този начин сдружението може да продължи да съществува и в бъдеще да помага на хора в нужда“, коментира Иванова. Тя допълни, че хората, работещи в сдружението, не си осигуряват лични облаги и работят доброволно и безвъзмездно.

Председателката на организацията заяви, че конкретно в случая с тригодишната Маги нейният баща Красен Йорданов лично е подписал заявление за стартиране на дарителската кампания, чрез което дава съгласие 5% от събраните дарения да бъдат използвани за финансиране на дейността на сдружението.

„Ако тогава родителите са сметнали, че тази удръжка е несправедлива, защо не казаха, че не искат да се организира кампания, а го казват сега, след като парите вече са преведени по сметката им. Трябва да кажа, че СНЦ „Да бъдем хора“ прекрати дарителската акция от своя страна, тъй като разбрахме, че е набрана необходимата сума. Не смятам, че е редно да се подвежда обществеността и кампанията да продължава при положение, че са осигурени нужните средства за лечение. Смятам, че със спирането на дарителката акция организацията показа честност и прозрачност“, допълни Полина Иванова.


Антония КИРИЛОВАБележка на редакцията


От СНЦ „Да бъдем хора“ може и да се приключили събирането на средства, но кампанията все още не е приключила, тъй като се очаква да постъпят още средства от проведени вече концерти, от други благотворителни инициативи и от дарители. Добре е според нас да се съберат дори и малко повече средства от предвидените като крайно необходими 15 000 евро – става дума за живота на малко детенце, а всеки, който е попадал в ситуация да търси пари за здраве, знае, че те никога не стигат. Призоваваме всеки, който има възможност, да помогне за спасяването на малката Маги. За да не стават повече недоразумения, публикуваме само сметките на семейството:


BG71TTBB94001524184067

Титуляр: Христина Радославова Йорданова

Сосиете Женерал Експресбанк


BG23TEXI95454005199000

Титуляр: Христина Радославова Йорданова

Тексим Банк АД


Pay Pal: xristina_todorova@abv.bg