Търсене

Начало Оживление Сирни заговезни отбелязаха в цялата област
Сирни заговезни отбелязаха в цялата област
27 February 2017

По стара традиция обичаният народен празник Сирни заговезни – ден, в който християните искат прошка от близките си и се изпълняват различни обреди, един от които е прескачането на огнена клада, бе отбелязан в различни селища на областта.

27_02_2017_sirni-3_3.jpg27_02_2017_sirni-3_1.jpg

27_02_2017_sirni-3_2.jpgВ Кубрат пред сградата на общинската администрация се събраха много малки деца, ученици, граждани. Тук бяха и временно изпълняващия длъжността кмет на община Кубрат Орхан Мехмед, общински съветници, членовете на общинската избирателна комисия. Не пропуснаха празника и двамата кандидати, явяващи се в същия ден на балотаж за избор на общински кмет - Алкин Неби от ДПС и Нина Цонева от коалиция „Време за промяна“, водачът на листата на ГЕРБ в Разградска област за предстоящите парламентарни избори Десислава Атанасова, други лидери на политически сили.

Имаше деца с кукерски маски, хамкане на халва, прескачане на огъня за здраве, хора и много музика, а за възрастните и по чаша червено вино.

В Разград празникът бе организиран за шести път и представен според традицията - с прескачане на огъня, хамкане, танци и кукерски маски. Разградчани гониха злото тази вечер с викове, страховити маски, искаха прошка и даваха прошка. Сред присъстващите бяха забелязани кметът на Разград Валентин Василев, председателят на Общински съвет Надежда Радославова, част от кандидатите на ГЕРБ за народни представители в 44-тото Народно събрание, начело с водачката, които искрено се забавляваха.


Светломир КИРОВ

Свилен РИЗОВ