Търсене

Начало Оживление Четириногият разградчанин Бобан – най-добрият търсач на трюфели в България
Четириногият разградчанин Бобан – най-добрият търсач на трюфели в България
01 March 2017

Лудогорието е Меката на трюфелите в България. В това се е убедил лично младият разградчанин Иван Гацев. Отскоро той се запалил по това специфично и ново за нашия край занимание, което е решил да стане основното му занимание. Задължителен елемент от него е притежаването на добре обучени кучета, които да надушват намиращите се на до 60 сантиметра под земята скъпоценни гъби.


01_03_2017_boban.jpgВсъщност четириногите са основният актив в този бизнес. Още преди до проходи в това начинание 25-годишният мъж знае това и воден от амбицията да намери възможно най-доброто, тръгва да търси първия си помощник. След обиколки на много развъдници, в Сърбия той го намира.

Бобан е от италианската порода Lagotto Romagnolo, всепризната като най-добрата за тази работа. Тези животни са с най-добре развито обоняние от всички познати досега породи за търсене на най-скъпата на земята гъба. Те са доказали и други качества - търпеливост, състрадателност, добронамереност, отлични домашни любимци.

Въпреки че е едва на година и осем месеца, само преди няколко дни Бобан донесе слава на своя собственик. На проведената в София Международна киноложка изложба кучето на Иван Гацев бе класирано на първо място в своята порода и удостоено с титлата „Национален шампион на Република България“ /C.A.C.I. B. - с най-висок в изложбата/. Големият успех е официално документиран със специална Диплома, издадена от Българската републиканска федерация по кинология. За значимостта на това събитие говори фактът, че в изложбата са участвали кучета от много европейски държави и от Русия. А титлата е присъдена след независими една от друга оценки от трима арбитри чужденци. Следващата цел е спечелване на още по-високата титла – Гранд шампион, за което Иван вече е започнал подготовката. Наскоро, когато снегът още не беше се стопил, при разходка в гората до едно от дърветата Бобан започна усилено да дълбае в снега, а после в земята. В един момент се вижда само мърдащата му опашка, а миг след това кучето носи на своя стопанин малко черно трюфелче.

Още преди това постижение да е налице, Иван решава, че неговото призвание е да развъжда и обучава Lagotto Romagnolo. За тази амбициозна цел освен на себе си, той разчита изключително много и на своя баща Илиян, който също е изкушен от това предизвикателство, а на всичкото отгоре е и ветеринар, което е от голямо значение за грижата за здравословното състояние на четириногите. Всъщност и досега Илиян е основен „съдружник“ на сина си.

Бъдещият развъдник за кучета от тази специална порода ще бъде в околностите на Разград, където вече е закупен терен. Скоро се очаква да дойде официалното разрешение и строителството започва. Още преди да е готов развъдникът, се знаят и първите му обитатели - Иван вече се грижи за шест „ловци на трюфели“. Те обаче ще поставят само началото, тъй като младият разградчанин си е поставил доста амбициозни цели, сред които навлизане на международния пазар.

Твърдението си, че Лудогорието е Меката на трюфелите в България, Иван Гацев подкрепя с лични доказателства, намерени под земята в десетина лудогорски масиви.

Всъщност по тази тема пръв от всички медии писа „Екип 7“, още през 2009 година. В публикацията от 23 март 2009 година „Бизнес за милиони стои неразработен“ наш главен герой беше вече покойният италианец и потомствен събирач на трюфели Патрицио Панфили /за когото Иван Гацев, естествено, знаеше/, който живееше в лознишкото село Бели Лом. Мястото, къде бе решил да се установи, съвсем не беше случайно. Оказа се, че този човек е първият, който е открил трюфел на територията на страната – в горите на Рила, край Костенец. Впоследствие той се заселва в Лознишко защото открива, че горите наоколо са като неразработени златни находища. Тогава, за да подкрепи думите си с факти, Патрицио Панфили изсипа на пода за снимки няколко касетки с черни трюфели. Италианецът се похвали и с най-голямата си находка, която беше документирал на снимка. На нея бяха той, японец и голям бял трюфел, продаден на аукцион в Рим за...170 000 евро.


Димитър КИРИЛОВ