Търсене

Начало Оживление Дулинко Дулев и Мирослав Минчев издигат флага на 3 март
Дулинко Дулев и Мирослав Минчев издигат флага на 3 март
01 March 2017

Поетът, журналистът и най-нов почетен гражданин на Разград Дулинко Дулев и републиканският шампион по колоездене Мирослав Минчев ще издигнат националния флаг навръх 3 март. Това ще се случи по време на общоградското тържество по повод 138 години от Освобождението на България, което ще започне в 11 часа на площад „Възраждане“.


01_03_2017_dulev.jpg01_03_2017_min4ev.jpgОтбелязването на историческата дата ще бъде съпроводено с концерта „Тайнството на българската полифония“, който ще изнесат солистите от мъжкия квартет „Светоглас“. Те ще представят пред разградската публика църковно-славянски песнопения, фолклорни и възрожденски песни, шлагери и романси. В програмата ще участват музиканти от Градския духов оркестър и млади танцьори от Средношколската формация на Капанския ансамбъл.

Целият месец март е изпълнен с вълнуващи културни събития, обяви Виолета Антонова – главен експерт в дирекция „Култура спорт и туризъм“. Едно от тях е представянето на книгата с есета „Дух над водите“, която е дело на поетесата Надя Попова. Тя е известна в публичното пространство като журналист в Българското национално радио и по-точно в редакция „Култура“ на програма „Христо Ботев“. Литературната среща с авторката ще се проведе на 7 март от 17.30 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“.

Следващото събитие в културния календар е планирано като специален подарък за всички дами за 8 март – Международния ден на жената. Всички представителки на нежния пол и техните половинки ще имат възможност да гледат авторския проект на актрисата Бойка Велкова, озаглавен „Пътят към Афродита“. Той ще се играе следващата сряда от 18 часа в театралната зала на Общинския културен център. Спектакълът разказва за радостта от живота, за малките удоволствия, за връзката между прегрешенията и духовното израстване, за съвместното съществуване на Небесната и Телесната Афродита. Зрителите ще видят на сцената гост-звездите в продукцията – Теодосий Спасов, Татяна Лолова, Владимир Карамазов и Ути Бъчваров.

Мартенската културна програма продължава с грандиозен концерт на трио „Тенорите“, който ще се проведе на 9 март от 18 часа в салона на Народно читалище „Развитие 1869“.

Тримата изпълнители с вълшебни гласове са гостували в Разград преди две години и тези, които са имали шанса да ги слушат знаят, че съчетават изисканата визия и съвършеното, романтично звучене. В новата концертна програма тенорите Кирил Илиев, Александър Господинов и Илиян Недев ще представят шедьоври от световната класика, руски романси и българска естрада.

През март ще се проведе още един концерт, който ще изнесат потребители на социалните институции в община Разград. Той е посветен на Световния ден на социалната работа и ще се проведе на 21 март от 18 часа в залата на Общинския културен център. Паралелно с това ще се организира благотворителен базар, на който ще се продават ръчно изработени сувенири. Събраните приходи от двете събития ще бъдат предоставени за лечението на 3-годишната Маги, която страда от левкемия.

В края на месец март ще бъде кулминацията на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“, който се организира за пета поредна година от ЦУТНТ – Разград.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 31 март от 15 часа в залата на Народно читалище „Развитие 1869“. За първи път тази година на победителите ще бъдат връчени специални призове от община Разград, това са плакети с портрета на Григор Попов, изработени от художника Красимир Харалампиев. Наградите в трите категории на форума ще връчи кметът на община Разград д-р Валентин Василев. След официалното награждаване

ще започне концерт с участието на млади изпълнители от школите на Разград.

Като съпътстващо събитие във фоайето на Стария театър ще бъде експонирана изложба от фотографии и документи „Григор Попов – личност и дело“, организирана със съдействието на Държавен архив – Разград.

Антония КИРИЛОВА