shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.08.2017 г.
ekip7-small-2017-8-21.png

Търсене

Вход






Забравена парола
apis_2014.jpg
ludogorie.jpg
Начало
16 вида здравословни бисквити създават във Филиал-Разград
08 March 2017

Нов проект за разработване на функционални и здравословни храни стартира Разградският филиал на Русенския университет, съобщи заместник-директорът доц. д-р Настя Василева.

След производството на кисело мляко по специална технология, сега в местната Алма Матер създават бисквити с натурални продукти.


08_03_2017_biskvitki-4.jpgС тяхното разработване и тестване се е заел новият асистент от катедра „Биотехнологии и хранителни технологии“ Гьоре Наков, който е от Македония. Преди две години той започна обучение по магистърската програма „Фармацевтични и хранителни биотехнологии“ по програма „Еразъм“, а днес вече е част от академичния състав на филиала.

Проектът, по който работи младият асистент, се финансира от фонд „Научни изследвания“ на Русенския университет.

За да бъдат продуктите здравословни и с качества на функционална храна в тях не се влагат никакви консерванти и оцветители. До момента са създадени 16 варианта на бисквити с различни видове брашна от лимец, пълнозърнест ечемик и пшеница. За направата им се използват естествени подсладители като глюкоза и фруктоза, както и пребиотиците инулин и гума арабика, които са източници на влакнини. Използваните суровини правят продуктът изключително подходящ за консумация от хора с диабет, нарушено храносмилане и кръвно налягане.

„След като изпечем бисквитките определяме основните им параметри – рH, алкалност, обем, влагосъдържание, мазнини, белтъци, въглехидрати, хранителни влакнини и енергийна стойност. В последващите анализи ще определим съдържанието на антиоксиданти, които са пряко свързани със здравословното хранене и оказват благотворен ефект върху човешкия организъм. Освен това, мислим да направим ин витро разграждане, при което в епруветки ще пресъздадем реалната среда в човешкия организъм с необходимите ензими, за да проследим процеса на разграждане на нишестето и протеините“, разказа асистент Наков.

Той допълни, че смятат да увеличат разновидностите на бисквитите до 60. Важен етап от работата е извършването на сензорен анализ, който предоставя информация как се приема продуктът от потребителя. Стремежът на работния екип е, бисквитките да се внедрят в производството и да ги видим на пазара. Разградчани ще имат възможност да опитат здравословните бисквитки по време на Панаира на киселото мляко, в който студентите от филиала традиционно участват със свой щанд.

За да реализира проекта за производство на функционални храни филиалът на Русенския университет кандидатства по направлението „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии“ на програма „Наука, образование и интелигентен растеж“. В проекта е заложено закупуване на нова апаратура за над 180 000 лева, която ще послужи в експерименталната дейност за определяне на различните физични и химични характеристики на продуктите.

 

Антония КИРИЛОВА