Търсене

Начало Спорт Как преди половин век разградската борба стигна до Германия
Как преди половин век разградската борба стигна до Германия
10 March 2017

 

Точно преди 50 години започнаха взаимните контакти между младите борци и треньорите им от град Люкенвалде, Германия, и Разград. Тогава схватките уредиха треньорът на германците Хелмут Бюрнер и моя милост, пишещият тези редове.

На 25-27 февруари 1967 г. разградска делегация с млади борци юноши беше на немска земя. Двустранната среща завърши с 5.5:2.5 точки в наша полза. След първата среща, години наред в двата града се провеждаха състезания по свободна и класическа борба, водени от изтъкнатите ни наставници Али Салиев, Ангел Ковачев, Байрям Велиев, Нух Кедиков, Сахлим Карамустафа и др.

 

През първите 10 години на тези взаимни гостувания безспорни отборни победители бяха нашите борци. През 1977 г. за първи път немските ни приятели ни превъзхождаха. При тези двустранни срещи треньорите на отборите обменяха своя опит в областта на детско-юношеската борба.

През този период първите си международни изяви и успехи записаха Хасан Исаев, Нермедин Селимов, Шюкри Лютвиев, Ефраим Камберов, Ибрахим Халилов, Мехмед Селманов, Ислям Хамдиев, Рахми Арунов, Мехмед Хасанов, Рамадан Ахмедов, Иван Илиев и други - все борци, прославили България в следващите години на европейски, световни състезания и Олимпиади.

След известно прекъсване в началото на демокрацията в България и Германия, тези ползотворни и за двете страни прояви бяха възобновени.

Ежегодно наши състезатели през месец май гостуват в град Люкенвалде и участват в международен турнир за млади борци от Германия и други страни. Техните състезатели пък връщат визитата, като участват на международната проява в Разград в памет на световния шампион Лютви Ахмедов, която през тази година ще е през октомври.

Двустранните срещу между борците от двете страни са много ползотворни и се надяваме да продължат и в бъдеще.

На снимката от първото гостуване на разградски борци в Германия е запечатан един куриозен момент. Чудо невиждано – не само ръководителите, но и част от борците сложиха бомбета на главите си.. По онова време в България бомбета – тази свръхмодерна и престижна част от тоалета на по-представителните мъже, нямаше откъде да се купят. Каскети по магазините – колкото щеш, но бомбетата бяха кът. Затова и нашите хора не се колебаха и си накупиха от модния артикул...


Юмер ФИКРИЕВ