Търсене

Начало История Васил Джамбазов и неговата ученическа духова музика
Васил Джамбазов и неговата ученическа духова музика
10 March 2017

 

Две снимки на ученическия духов оркестър на разградската гимназия от 60-те и 70-те години ме върнаха в годините, когато участниците музиканти сред моите приятели се ползваха с особена почит сред съученици и учители. Освен че участваха в манифестациите и в туристическите походи, те правеха ученическите джамборета в проводници на западната джазова и естрадна музика. Това, естествено, не се гледаше по онова време с добро око от официалната комунистическа пропаганда, но нали пък най-сладко е забраненото?

 

На фотото, правено през 1958 година на туристическия събор на Юндола, сред разградската група е и тогавашният гимназиален духов оркестър. Сред музикантите са: Донко Атанасов /Доката/, Стефан Робев, Веско Борисов /Тапата/, Йордан Петков /Сиксана/, Юлий Гамжалиев, Георги Аспарухов, Веселин Бобчев...Всички те са водени от ентусиаста и бивш царски офицер Васил Джамбазов. Той е роден през 1912 година в Разград, завършил е Разградската гимназия и Военното училище в София. За него Доката си спомня с благодарност: „Отличен педагог и организатор. Много от нас по-късно си изкарвахме хляба благодарение на неговата настоятелност, трудолюбие и човещина“.

Ето какво е написал разградският журналист Петър Пенчев за ученическата туристическа духова музика във вестник „Ехо“, бр.39 /1968 г./. „През пролетта на 1948 година, когато мадарските скали бяха разкрасени от свежа зеленина и много туристи и екскурзианти се удивляваха на Конника, ехото изведнъж заразнася мощните звуци на Ботевия марш. Около туристите – момчета с ученически униформи – се натрупаха хора. Зачервени от напрежение, младите музиканти още повече се развълнуваха, когато след марша екнаха ръкопляскания. И се отблагодариха с още няколко марша и народни хора, че и с една увертюра. Сетне учениците се сляха с пъстрото множество, но след малко бодрата мелодия на марша екна отново.

В този ден се роди първата и нас ученическа туристическа музика. Дългогодишният турист Васил Джамбазов, тогава професионален музикант в Държавния симфоничен оркестър в Разград и ръководител на ученическия духов оркестър при Разградската гимназия, беше довел своите възпитаници, за да ги „кръсти“ край една от светините на България – Мадарския конник.

... През 1957 година музиката взе участие в републиканския поход по билото на Стара планина по случай 80-та годишнина от Шипченската епопея. Натоварени с раници и музикални инструменти, младежите преминаха пеш от гара Кръстец през връх Бузлуджа и връх Столетов до Соколовския манастир и Габрово. На много места получиха благодарността на хилядите туристи. Централният съвет на БТС награди музиката със знаме“.

Във връзка с това явление в Разград - „ученическа духова музика“, се свързахме с Милко Ведев, известен разградчанин, живеещ в София, който от десетилетия е запознат с музикалния живот в нашия град. Ето какво сподели бившият професионален хоров певец и един от най-добрите баскетболисти на Разград: „Разбира се, началото ще го търсим при разградчанина Илия Бърнев, който след Освобождението е завършил консерватория в Киев. Той е и създателят на ученическата духова музика към мъжката гимназия „Екзарх Йосиф“. Негови са заслугите в това направление няколко десетилетия, а след 9.IX.1944 г. дял за организацията имат Райчо Василев, Тошо Ресненски /замина в Русе/ и най-вече бившият офицер разградчанин Васил Джамбазов. Освен че стотици младежи получиха музикални познания, изпълнителски опит, но и много от тях започнаха и отлична музикална кариера. Толкова са много, че ще щриховам само някои от тях, които са свирили в ученическия оркестър: Месак, Годжикян – кларнетист, народен артист с Димитровска награда; Димитър Вълканов – валдхорнист, с Димитровска награда; Петър Бакърджиев – водач на контрабасите в Софийската филхармония; Илия Попов – Софийската филхармония; Митко Чуков – Софийската филхармония; Добрин Попов – цугтромбонист в Симфоничния оркестър на ГДР; Кънчо Даскалов, Андрейко Димов – създател на оркестър „София“ и биг бенд на Радио „София“, и още, и още.

В ученическия оркестър са свирили даже музиканти като проф. Влади Симеонов, Димитър Ненов, братята Турчанови /дошли от Бесарабия/, художниците – професори Данаил Дечев и Илия Павлов.

В оркестъра участвахме, свирейки на валдхорна с Петър Арнаудов – художник и шахматист, Стефан Любенов, Георги Цонев, проф.Христо Ганев и редица други.

Разград беше действително музикален център.

Оказва се все пак, че ние, разградчаните, има за какво да се гордеем с нашето минало и в културния свят. Напразно и безпочвено ни ругаят, че сме от един край безпросветен, наречен Делиорман.


Росен ЛИЦОВ