Търсене

Начало Култура Поетесата Надя ПОПОВА:Всеки автор притежава творчески ексхибиционизъм
Поетесата Надя ПОПОВА:Всеки автор притежава творчески ексхибиционизъм
10 March 2017

 

„Обичам не себе си в литературата, а литературата в себе си. Със сигурност всеки автор, било то писател, поет, сатирик, художник, притежава доза творчески ексхибиционизъм, но за мен е важно този стремеж да не се превръща в маниакална цел“. Това сподели известната поетеса Надя Попова при представянето на новата й белетристична книга в Разград. Премиерата на изданието с есета и литературни портрети „Дух над водите“ се състоя в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. Подробности от житейската и професионална биография на гостуващата авторка представи поетът Пламен Панчев.

 

popova_1.jpgТой разказа, че с Надя Попова се познават от 1982 година, когато са били прохождащи млади автори. Към днешна дата тя има издадени шест поетични книги – „Линия на живота“, „Новолуние“, „Къщи за събаряне“, „Безславни празници“, „Рисунки по памет“ и „Страх от тъмното“. Критикът Никола Иванов казва, че нейната поезия не е за шумни скандирания и за площадни четения, за масови митинги или за лековати забавления, а трябва да се чете в усамотение и в мигове на болезнени изпитания, които ни поднасят животът.

„Всичко при тая поетеса е изтръгнато от сърцето, оплодено е от една свръхчувствителност, която се пренася върху читателя и го вълнува. Поезията на Надя Попова е пребогата на образи, които активират чувствата и съзнанието ни. Откриваме оригинални и психологически проникновени откровения, вълнуващи с различния нов поглед към света и навеждащи ни на дълбок размисъл“, каза Пламен Панчев

В белетристичната си книга, издадена през миналата година, авторката разгръща художествената си дарба по нов начин и си поставя различна цел. В изданието „Дух над водата“ тя събира есета, портрети на поети и нейни приятели, лирически ескизи. С неподражаем усет за небесното слово пише с преклонение за Марина Цветаева, Йосиф Бродски, Първан Стефанов и Станка Пенчева. Ясно се усеща нейният респект към руските класици, който се дължи на естетическото й възпитание в Литературния институт „Максим Горки“ в Москва.

След официалното представяне на книгата почитателите на изящното слово чуха едни от най-драматичните стихове на Надя Попова, сред които „Легитимация“, „География“, „Фонтанът“, „Междуцарствие божие“ и „Продавачът на гевреци“. Литературната среща завърши със стилен коктейл в артпространството на художествената галерия.


Антония КИРИЛОВА