shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Човешки кости в Каменово – убийство или археология?
13 March 2017

23-годишен мъж се е натъкнал на останки от човешки скелет и череп докато копаел яма в двор на къща в кубратското село Каменово. В края на миналата седмица човекът открил костите на дълбочина около 1.10 метра, в близост до тях намерил и парчета от керамични и глинени съдове, след което сигнализирал полицията.


13_03_2017_kosti-4.jpg13_03_2017_kosti--2.jpgСпоред вътрешното ведомство находката не е археологическа, макар до частите от скелета да е имало керамични предмети. При извършения оглед, според полицията е установено, че човешките останките са с давност около 30 години. По случая е образувано досъдебно производство.

13_03_2017_kosti-5.jpgСпоред археолозите, които в петък следобед също огледаха мястото, обаче става дума за праисторическа находка – погребение отпреди 6500 години.

Вече няколко подобни гроба бяха открити от разградския археолог Дилен Дилов, който от три години изследва праисторическия некропол и кремъчна работилница в центъра на Каменово, функционирали преди 65 века.

„Според начина на полагане на покойния в свито положение (хокер) с глава на север и въз основа на това, че е бил покрит с керамични съдове от епохата на халколита, може да се твърди, че този гроб принадлежи към същия некропол в центъра на селото, изследван в последните две години. Досега археолозите са открили 12 гроба от некропола, а в два от тях покойниците са покрити с керамика, която е разположена върху тялото по подобен начин на този, открит миналата седмица при изкопни работи в частен имот. Интересно е, че в петък открихме край този гроб голямо количество кремъчни ядра и пластини, което показва, че кремъчната работилница се е развивала на голяма площ“, заяви за „Екип 7“ Дилен Дилов.

Да припомним, че досега разкопки са били провеждани западно от селищната могила (в двора на закритото училище в Каменово).

Според Дилов новата находка показва, че и източно от могилата е съществувала кремъчна работилница и некропол, за които предстои да се установи дали са от различен период от изследвания досега, или става дума за един и същ период.

Според ръководителя на разкопките доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН, тук е функционирала най-голямата кремъчна работилница на Балканите. „В края на късния халколит районът е използван за производство на кремъчни оръдия на труда, като е съществувала добре изразена специализация на труда“ – се казва в годишния отчет за за разкопките в Каменово през 2016 г. През лятото на 2017 г. разкопките ще продължат.

В читалището на Каменово със съдействието на кмета на селото Светлан Бонев е експониран гроб №8 от праисторическия некропол. Положеният в този гроб бе определен като жрец или воин, погребан с каменна бойна брадва в ръцете. Уникалният артефакт, който притеждава читалището, показва характерната поза за погребения през тази епоха – в свито положение в ембрионална поза, която археолозите наричат „хокер“.

„Жителите на Каменово, чиито имоти са близо до селищната могила, може да продължат да попадат на части от праисторическия некропол при изкопни работи в градините си. Нека хората не се притесняват, а да сигнализират кмета на селото и Регионалния исторически музей, като се стараят да запазят останките и предметите около тях непокътнати. Некрополът и работилницата са от изключителна важност не само за българската, но и за световната наука“, заявиха специалистите от музея.

Даниела НЕДЕЛЧЕВА