Търсене

Начало Оживление Станка Цанева от Сейдол отпразнува стотния си рожден ден
Станка Цанева от Сейдол отпразнува стотния си рожден ден
15 March 2017

Станка Цанева от лознишкото село Сейдол в събота отбеляза 100-годишния си юбилей. Това е втората възрастна жена от населеното място, която може да се похвали с дълъг живот в продължение на един век. Другата дълголетница е Йорданка Иванова, която през 2015 година отпразнува стотния си рожден ден.


15_03_2017_sto-1.jpg15_03_2017_sto-2.jpgСега беше ред на баба Станка, която духна свещичките на тортата на тържество в местния ресторант. На празника тя си припомни най-щастливите мигове от своята житейска история, които сподели с най-близките си роднини и приятели.

Възрастната жена е родена на 11 март през 1917 година в семейството на Стоянка и Георги Станеви. Омъжва се за Кольо Цанев, който й предлага брак веднага след като излиза от казармата. Съпругът й е имал тежко детство, защото е отгледан само от майка си, след като баща му загива в Първата световна война. След като свиват своето семейно гнездо на бял свят се появяват двете им деца – Йорданка Иванова и Цанко Колев. Те ги даряват с четирима внуци, а те на свой ред с осем правнуци.

През целия си съзнателен живот баба Станка се е занимавала със селскостопанска работа и е била първа на нивата със сърпа и паламарката. И днес на достолепната си възраст прекопава градинката в двора на къщата си, макар и с бастуна в ръка. В момента живее сама, след като съпругът й е починал на 80-годишна възраст, но неотлъчно до нея е нейната дъщеря Йорданка, която живее в Сейдол. Внуците й са пръснати из страната, но също не я забравят и се събират заедно по големи поводи, какъвто е 100-годишният й юбилей.

Възрастната жена е жизнена и здрава, зрението и слухът й са отслабнали, но паметта й е запазена и си спомня всички подробности от живота си. Благодарна е за дълголетието, с което я е дарил Господ и вярва, че най-важен е непоклатимият и вечен човешки дух.

Антония КИРИЛОВА