Търсене

Начало Култура Павлина Стаменова представи „Звезден кръстопът“ в Исперих
Павлина Стаменова представи „Звезден кръстопът“ в Исперих
15 March 2017

„Чувствам се щастлива, когато пиша“ – в тези думи на поетесата Павлина Стаменова се увериха нейните почитатели в Исперих в понеделник на представянето на книгата ѝ „Звезден кръстопът“ в Исторически музей, който заедно с Централна общинска библиотека „Петя Йорданова" бе организатор на събитието. Директорът на музея Боряна Митева приветства поетесата и гостите.


15_03_2017_pavlina.jpgВ богатата поетична вселена на Павлина Стаменова поведоха присъстващите чрез прочувствения си прочит дванадесетокласничката Пламена Томова и деветокласникът Борислав Бончев от Професионална гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“. Поетесата Миланка Михайлова запозна публиката с биографията и творчеството, както и с новата поетична книга на Стаменова. „Моята мечта да видя Исперих се сбъдна“ - така започна своето изложение Павлина Стаменова, споделяйки как преди години придружава поетите Иван Дойнов и сина му Дойчин в Исперих, как исперихчани я карат да обещае, че някой ден ще дойде отново в техния град и ще прочете свои стихове. И мечтата не само се осъществи, но и надмина очакванията ѝ. А в дъждовната понеделнишка утрин преди срещата я осенява музата и тя пише за хората от Исперих стихотворението „Дъждовна магия“. Павлина Стаменова потопи всички в бурния си поетически водовъртеж от слова, образи, свързани с детството ѝ, развода на родителите ѝ, с трудности и красиви мигове в жизнения ѝ път, с дълбоки чувства на любов, мъка, радост и оптимизъм, непримиримост към човешките недъзи, патриотизъм и активна гражданска позиция. Разказа, че дядо ѝ е бил един от първите заселници на Свещари, че са били близки с Петя Йорданова.

„Страхотно и завладяващо“ – с тези две думи определиха поетичната вечер присъстващите, които слушаха с възторг стиховете на Павлина Стаменова и споделиха, че с тях са се откъснали от сивата реалност. Присъстваха членове на поетическия клуб „Петя Йорданова“, на сатиричния клуб „Охлюв“ към библиотеката, поетите: Ирина Петрова, Антоанета Александрова, Милен Йоцов /гл. архитект на община Исперих/, Велислава Божкова и др., учители по литература от всички училища и други почитатели на мерената реч и на творчеството на Павлина Стаменова. Гост на поетическата вечер бе Ценка Иванова - зам. областен управител на Разградска област. Поднесен бе букет от името на кмета на Община Исперих Бейсим Руфад, който предостави и почерпка за вечерта.

 

Веселина ЙОТОВА