shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 20.04.2018 г.
ekip7-small-2018-4-20.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Изложба с над 30 портрета представи Пролетеса Дончева
15 March 2017

Експозиция с 32 портрета на художничката Пролетеса Дончева откриха в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград. Изложбата, посветена на красотата, нежността и изяществото на жената, откри директорът на културната институция Тодор Тодоров.

„Авторката представя една колекция от портрети и композиции, които се характеризират с една изключителна откровеност и наивност – в добрия смисъл на думата.


15_03_2017_proletesa-1.jpgТя изобразява върху платното това, което чувства дълбоко в сърцето си“, каза Тодоров.

Пролетеса Дончева е учител по математика и информатика в ОУ „Н.Й. Вапцаров“. Има две висши образования, които не са свързани с изобразителното изкуство, но това не й пречи да се занимава с живопис. Рисува от пет години и като прохождащ автор търси своя индивидуален почерк, като се впуска в различни жанрове и експериментира с техниките.

Първоначално рисува пейзажи, а след това се насочва към сложната материя на портрета и създава неподражаеми композиции с човешки и животински фигури. Работила е с маслени бои, цветни моливи, акрил, но се е спряла на маслото, защото се оказва най-пластично.

Художничката е силно повлияна от романтизма в изобразителното изкуство и един от авторите, от които се учи е италианския импресионист Пино Даени, известен с изящните си женски изображения.

„Пожелавам й да не загубва страстта си към изкуството, да не спира да се развива, да експериментира и след време да видим още нейни работи“, каза председателят на разградската група на художниците Петко Антонов.

Антония КИРИЛОВА