Търсене

Начало Оживление Печенката ще реди бийтове под съпровода на гъдулка
Печенката ще реди бийтове под съпровода на гъдулка
17 March 2017

Новаторският проект „Петър плет плете“ ще представят на разградска сцена световната шампионка по бийтбокс Адриана Николова – Печенката и гъдуларката Десислава Тодорова. Те ще зарадват с музикалния експеримент над 600 четвъртокласници от Разград, които ще присъстват на финалния концерт по програмата „Фортисимо в клас“.


17_03_2017_pecenkata.jpgГрандиозното заключително събитие ще се проведе на 24 март от 11 часа в театралната зала на Общинския културен център. Водещ на концерта ще бъде актьорът Александър Кадиев, който ще изненада децата с появата си като извънземно от Марс. На сцената ще качи и Максим Ешкенази като диригент на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“.

Малките зрители ще чуят симфонични творби, сред които „Малка нощна музика“ от Волфганг Моцарт, рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, „Увертюра 1812“ от Пьотр Чайковски и част от сюита на Едвард Григ. Освен класически произведения, ще прозвучат и музикални откъси от любими филми и компютърни игри. Една от изненадите, която са подготвили организаторите, е симфонична оркестрация на сигналите, характерни за „Windows XP“.

Най-голям фурор се очаква да предизвика появата на Печенката, която за първи път ще реди бийтове под музикалния съпровод на гъдулка. Включването на народния инструмент в програмата не е случайно, тъй като тази година беше добавен експериментално в програмата „Фортисимо в клас“.

В образователния проект, чиято цел е да възпита децата в любов към класическата музика, участваха три разградски училища – „Васил Левски“, „Никола Икономов“ и „Никола Вапцаров“. През последните пет месеца над 300 четвъртокласници се запознаха с устройството и спецификата на основните инструменти, които съставляват един симфоничен оркестър – цигулка, флейта, обой, виолончело, тромпет, китара, ударни инструменти. Забавните и интерактивни уроци по музика изнасяха професионални музиканти от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ и ДМШ „Илия Бърнев“.


Антония КИРИЛОВА