shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Имаме ресурс за борба с телефонните измамници, трудно е само установяването им
17 March 2017

Държавните органи от изпълнителната и съдебната власт нямат нормативен дефицит в борбата с телефонните измами. Затрудненията са свързани с установяването на извършителите. Това посочва Омбудсманът на Република България Мая Манолова в отговор на жалбата, която възрастни разградчани изпратиха чрез „Екип 7“ през януари.


17_03_2017_faks.jpgВ нея хората настояваха за „специален, строг и ефективен закон“, който да развърже ръцете на институциите „за решителна борба с „ало телефонните измами“.

„След няколко години практика и школовка, абсолютно безпрепятствено те се усъвършенстват, увеличават и разширяват дейността си вече в цяла България. Измамниците притежават нашите домашни телефонни номера, ЕГН, адреси. Те вече атакуват и мобилни телефони чрез скрити номера, работят по няколко сценария“, информираха Омбудсмана разградчани и призоваваха за енергични действия.

Сега в отговора си до тях Мая Манолова посочва, че предвидената наказателна отговорност за тези престъпления е до 6 години затвор, а в по-тежки случаи и до 8 години, което показвало, че депутатите са оценили „достатъчно високо“ степента на телефонните измами.

Според Омбудсмана обаче на този етап в местата за лишаване от свобода не са създадени достатъчно гаранции такива измами да не се осъществяват и от вече осъдени лица. Телефонните разговори се провеждали с фонокарти и в последствие било трудно за установяване кой е осъществил измамата.

„Не се съмнявам, че главният директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ в най-скоро време ще регулира реда и начина на използване на тези телефони, така че да се обезпечи надежден контрол от страна на администрацията в местата за лишаване от свобода и да не се допуснат условия за извършване на нови престъпления“, пише Мая Манолова и уточнява, че е дала препоръки на служителите си, които проверяват затворите и арестите да контролират този процес.

От отговора й става ясно още, че през май тази година е планирана проверка и на местата за задържане в областната дирекция на МВР и ареста в Разград.

 

Мила КЮЛЮМОВА