shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Българчета от Вашингтон и Разград играха един и същ спектакъл
17 March 2017

Възпитаниците на училище „Христо Ботев“ във Вашингтон отбелязаха мартенските празници с поетично-музикалния спектакъл „Обичам България и българските традиции“.

Пиесата по сценарий на актрисата Таня Тошева от Ричмънд, Вирджиния, включваше любими стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Ивайло Балабанов, както и песни за майката и Баба Марта.


17_03_2017_bul.jpgПосланикът за България в САЩ Тихомир Стойчев също присъства на празника и поздрави гостите на тържеството. Родителите се бяха погрижили за прекрасния завършек на вечерта и поднесоха специално изработена триетажна торта с мотиви от български шевици, за чиято направа са били необходими 12 часа.

Откритият урок по история и традиции завърши с прочитането на писма от български ученици от ОУ „Васил Левски“ в Разград, адресирани до малките артисти. В тях децата от България бяха споделили с искрено вълнение за любимите им занимания, за желанието им да опознаят света и да намерят нови приятели. По този начин представлението укрепи връзката между двете училища, които са побратимени от три месеца. Това е вероятно първото побратимяване между неделно училище от САЩ и редовно училище от България, осъществено със съдействието на учителя по изобразително изкуство и физкултура в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Здравко Душков.

Новаторската идея от тази страна на Океана за това сближаване веднага намери топъл прием в лицето на директорката на училище „Васил Левски“ Диана Първанова. Спектакълът, посветен на българските празници и традиции, беше представен в Разград на 1 март с помощта на Елка Драмалиева, Юлия Иванова, Милена Мичева и Екатерина Портянова.

 

Бойка ПОПОВА,

директор на българско училище „Христо Ботев“ във Вашингтон