Търсене

Начало Оживление Танцьорите от „Хорце“ участваха в концерт в Палма де Майорка
Танцьорите от „Хорце“ участваха в концерт в Палма де Майорка
17 March 2017

28 възпитаници на Детска танцова школа „Хорце“ към Центъра за работа с деца в Разград участваха в петото издание на фолклорния концерт „Нося България в сърцето си“, който се проведе в Палма де Майорка. Младите изпълнители посетиха испанския град по покана на организаторите от Асоциация на българите на Майорка „Свети свети Кирил и Методий“, разказаха ръководителите на състава – Румен и Жулиета Иванови.

17_03_2017_tanzi.jpg

Техните танцьори имаха възможност да бъдат на една сцена с легендарната народна певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. На испанска територия, пред повече от 1 500 зрители в залата на Труй Теарър, те представиха мъжки, женски и смесен танц – „Коледари“, „Добруджанка“ и „На юг от Дунав“. В концерта, който популяризира българския фолклор, участваха изпълнителите от русенския танцов състав „Русчуклийче“ и формациите „Гергьовден“ и „Приятели“ със седалище Лондон. На сцената по традиция излязоха танцьорите от състав „България“ към Асоциацията на българите на Майорка. Във фолклорната програма бяха включени изпълнения на децата от ансамбъл „Българче“ към Първо българско неделно училище „Свети Иван Рилски“, с ръководител Станимир Минчев-Лари. Той е разградчанин, който живее в испанския град от 2003 година, а преди това е танцувал в Капанския ансамбъл. Именно от него идва поканата към ДТШ „Хорце“ за участие в концерта.

Любопитен момент е, че по време на мащабното фолклорно събитие децата от състава закичиха с капанска китка кмета на Палма де Майорка. Те подариха на домакините автентична кукла, а директорът на българското неделно училище Красимира Димитрова получи кукери, които да пазят школото от зли сили. В духа на фолклорните традиции там се проведе открит урок, воден от Валя Балканска и Петър Янев. Децата от разградския състав съчетаха участието си с обиколка на забележителностите в Барселона и Палма де Майорка. Ръководителите на танцовия състав Румен и Жулиета Иванови благодариха на родителите за подкрепата, защото те са поели всички разходи, свързани с пътуването.

 

Антония КИРИЛОВА