shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Делото за убийството в Брестовене изглежда все по-заплетено
17 March 2017

Все по-заплетено, и то на финалната права, започва да изглежда делото за убийството в Брестовене. Множество противоречия между отделни групи свидетели внесоха допълнителни неясноти по фактологията около инцидента и съпричастността на един от обвиняемите към тежкото престъпление.


Двама са подсъдими в процеса - 37-годишният Алеко Герджиков и 38-годишният Абедин Зекерие. Те отговарят пред Темида за смъртта на 26-годишния Али Хакъ от Брестовене, който почина при масов бой в центъра на селото на 22 юли 2015 година.

Срещу двамата мъже са повдигнати обвинения за това, че в съучастие като съизвършители по хулигански подбуди умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен начин са умъртвили Али.

Тежкият инцидент станал около 20.30 часа при сбиване между два враждуващи ромски рода.

Али бил нападнат от обвиняемите с бухалки и дървени сапове малко след като паркирал колата си в центъра с намерението да отиде до магазина, твърди прокуратурата. На мястото дошли още близки на нападателите, които по-рано заедно празнували сюнет в близко заведение. Пристигнали и роднини на Али и мелето се разраснало, той самият успял да гръмне с газ-сигнален пистолет, но това не му помогнало по никакъв начин.

26-годишният мъж починал в разградската болница в резултат от получена тежка черепно-мозъчна травма и множеството наслагващи жестоки удари.

Веднага след инцидента полицията задържа Абедин Зекерие и 27-годишният му племенник Али Али, в последствие като обвиняем беше привлечен и Алеко Герджиков, а прокуратурата прекрати производството срещу Али.

В сряда в залата на съда Абедин даде кратки обяснения, като заяви че във вечерта на инцидента той пръв е бил нападнат и дори е пострадал. В последствие негови роднини го набедили като извършител „курбан да стане“, за да прикрият собствените си деяния.

Хората ги е страх от брат ми и племенника ми Али, заплашват свидетели. Аз не се притеснявам от свидетели, ще се радвам даже да има, за да излезе истината, заяви в съда Абедин, с което даде ясно да се разбере от кого твърди, че е бил набеден.

И така, за да се съберат колкото се може повече доказателства, за следващото заседание на 10 и 11 май в съда ще бъдат призовани двама допълнителни свидетели, за които обвиняемите твърдят, че са били очевидци на побоя. Призовка на адрес в Холандия ще бъде изпратена и на свидетел, който не се яви на заседанието в сряда.

Мила КЮЛЮМОВА