Търсене

Начало Новини Водят принудително в съда майката на момчето с откраднатия лотариен билет
Водят принудително в съда майката на момчето с откраднатия лотариен билет
17 March 2017

Делото срещу възпитателя от ВУИ-Завет Ергин Хасан, който е обвинен, че е откраднал от свой ученик лотариен билет с печалба от 100 000 лева, пак се отложи.

Петото поред заседание в Районен съд-Кубрат беше насрочено за вчера, в залата обаче отново не се явиха майката на 15-годишния потърпевш Иван Асенов, както и негов съученик, ключов свидетел по делото, който вече не учи във ВУИ-Завет. Те са последните неразпитани в процеса, за пореден път обаче не дойдоха в съдебната зала.


До този момент местонахождението на младежа не е установено и властите ще продължат издирването му. Майката на Иван обаче е редовно призована и понеже доброволно явно няма да се яви, съдът разпореди принудителното й довеждане за следващото заседание на 9 май.

Делото срещу 42-годишният Хасан започна през август 2016 година. Той отговаря пред съда за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Скандалът гръмна след наша публикация от 18 декември 2015 година, когато описахме как възпитателят е взел печеливш билет от Националната лотария, изтеглен от ученика му Иван Асенов и е получил на свое име парите.

От данните, оповестени от прокуратурата, както и от нашето журналистическо разследване, стана ясно, че на 17 септември 2015 година 14-годишният Иван си купил билетче от 2 лева на играта „Златната 7“ от хранителен магазин в центъра на Завет. Още в магазина момчето изтрило билетчето и видяло, че печели 100 000 лева или 1 килограм чисто злато. Свидетели на радостта му били няколко момчета от интерната, както и собственичката на магазина.

Възпитателят обаче взел печелившия билет от ученика, като му казал, че уж ще го пази, след което го регистрирал от свое име в сайта на лотарията и получил печалбата вместо него на личната си банкова сметка.

Малко след случилото се Ергин Хасан участва и в местните избори като кандидат за кмет на село Драгомъж от квотата на ДПС, но не спечели подкрепата на съселяните си.

Мила КЮЛЮМОВА