Търсене

Начало Новини Ще разпитват окръжния и районния прокурор по дело срещу д-р Мичев
Ще разпитват окръжния и районния прокурор по дело срещу д-р Мичев
17 March 2017

Новият окръжен прокурор Тихомир Тодоров, шефът на Районна прокуратура – Разград Любомир Георгиев и заместникът му Веселин Якимов ще бъдат призовани като свидетели по делото срещу хирурга д-р Бранимир Мичев и управителя на охранителна фирма от Кубрат и  бивш съдебен заседател в Окръжен съд-Разград Борис Пенев.


Това реши на вчерашното заседание в Районен съд-Разград председателят на състава съдия Николай Борисов. То продължи близо четири часа, в които бяха разпитани общо седем души, включително и съдебният лекар д-р Диана Василева, която е ключов свидетел по делото.

Припомняме, този път хирургът е обвиняем за подбуждане към престъпление на вещо лице и за измама, извършена в съучастие с Борис Пенев.

Двамата подсъдими като съизвършители, с цел да си набавят имотна облага, измамили бащата на осъден, като го поддържали в заблуждение, че срещу 10 600 лева, които ще платят на съдии, прокурори и фелдшера на ареста, ще изкарат сина му Синан Писанцалъ на свобода, ще отложат изтърпяването на ефективното наказание.

При извършване на измамата Пенев се представял за съдебен заседател, макар че по това време мандатът му Окръжен съд-Разград вече е бил изтекъл. Твърдял, че като част от съдебния състав ще издейства Синан да бъде оправдан, след като възобновят делото му.

Въпреки дадените 10 600 лева от Сюлман Писанцалъ, на 21 ноември 2014 година д-р Бранимир Мичев отишъл в заведението му в Цар Калоян и заявил, че е направен преглед и е уредено приемането на Синан в болницата. След престоя в лечебното заведение хирургът обещал да го освободи за домашно лечение и поискал още 5000 лева.

Бащата на осъдения обаче отказал да даде още пари и по тази причина престъплението останало недовършено.

Според прокуратурата д-р Мичев е подбуждал към престъпление съдебния лекар д-р Диана Василева да даде невярно заключение по назначена от Районна прокуратура-Разград съдебномедицинска експертиза, като впише, че Синан Писанцалъ страда от хепатит или друго заболяване. Целта била той да избегне изтърпяване на наказанието си в затвора.

Вчера от затвора да даде показания бе докаран мъж от Цар Калоян, който излежава ефективна присъда за това, че е получавал незаконно пенсия за инвалидност. По думи на Сюлман Писанцалъ въпросният свидетел му бил казал, че е „дал агнета и пари на д-р Мичев“ да го пенсионира. В залата обаче затворникът отрече да е говорил подобни неща, заяви, че познава хирурга, тъй като му правил преди години операция. Потвърди обаче, че е видял д-р Мичев и още един мъж, когато не познава, да се срещат с Писанцалъ в заведението му. Чул че се карат на масата, след което си тръгнали явно в лоши отношения.

Жител на Стражец пък свидетелства, че Сюлман Писанцалъ му споделил, че дал 10 000 лева на д-р Мичев да отърве сина му от затвора.

„Аз познавам доктора, приятели сме, оперирал ми е цялата фамилия, обадих му се и му казах: „Момче, взел си 10 000 лева от Писанцалъ“, а той отговори: „Нищо не съм взел, Борката взе“, обясни свидетелят.

Показания пред съда даде и гастроентерологът д-р Пенка Станчева, която е била привлечена да участва като вещо лице в съдебномедицинската експертиза на Синан Писанцалъ. Лекарката разказа, че докато преглеждали арестанта в Спешното, звъннал стационарният телефон и дежурната д-р Кулева казала на д-р Василева, че я търси д-р Мичев. Впоследствие, когато експертизата вече била готова и било установено, че арестантът е в добро здраве, Василева й казала, че хирургът е поискал да даде различно заключение.

Че д-р Мичев е проявявал интерес към Синан Писанцалъ, потвърди и фелдшерът на разградските следствени арести. Хирургът звъннал именно на него да пита кога ще карат задържания в болницата, но той отказал да му даде информация, тъй като знаел ,че има официално назначени вещи лица по случая.

Несъмнено най-интересен от разпитите в съдебна зала вчера бе този на д-р Диана Василева.

Тя разказа, че в деня, когато трябвало да прегледат Писанцалъ, д-р Мичев й звъннал на мобилния телефон и й казал: „Много близък приятел ми е осъденият, може ли да се направи нещо?“. Това се случило докато чакали пред кабинета в Спешното. Малко по-късно, когато вече били влезли в кабинета, той звъннал отново, този път на стационарния телефон, да пита какво става, а тя му обяснила, че трябва да се направят маркери за хепатит, които някой трябва да плати. Мичев я уверил, че бащата на арестанта ще се погрижи за това. Именно по повод на плащането, впоследствие Василева отново разговаряла с д-р Мичев на два пъти, като при едно от обажданията той отново казал: „Не може ли да се направи нещо? Любчо го извади заради мен от ареста“.

Запомних тези думи много добре, тъй като ми направи особено впечатление, че говори за районния прокурор на Разград, като използва само първото му име и то умалително, обясни пред съда д-р Василева. Именно по този повод в последствие тя поискала среща с прокурор Любомир Георгиев, за да му разкаже за разговорите си с хирурга и да му съобщи по какъв начин той е въвлякъл името му. Георгиев я посъветвал да пусне жалба.

Месеци след тази история д-р Василева се засякла с д-р Мичев по коридорите на разградско училище, където той й казал: „Оня циганин от Цар Калоян искал да те подкупва, а?“. Тя го отминала и впоследствие си помислила, че сигурно е говорел за Писанцалъ.

Седем доказателствени искания направиха след края на свидетелските разпити четиримата адвокати на подсъдимите, след съвещание съдия Борисов уважи две от тях. За следващото заседание ще бъде назначена съдебно-техническа експертиза, която да установи хронологията на входящите и изходящи разговори между телефоните на двамата подсъдими и Писанцалъ, датата, часа и продължителността им, за периода от 12 ноември 2014 до 1 февруари 2015 година. Ако се установи, че в справката от мобилния оператор фигурира и номерът на д-р Василева, вещото лице ще трябва да направи разбивка за периода 15-22 ноември 2014 г.

Съдът уважи и искане да се призоват двама допълнителни свидетели, които да отговорят на въпроса дали Писанцалъ им е споделял, че е искал пари от двамата подсъдими, кога и по какъв повод.

Решението като свидетели да бъдат призовани и тримата ръководители на прокуратурите в Разград бе на съдебния състав. Георгиев - по повод на показанията на д-р Василева, а Тодоров и Якимов във връзка с обясненията на Сюлман Писанцалъ, дадени на първото съдебно заседание. Тогава той заяви, че на 15 ноември 2014 година с двамата подсъдими обикаляли с автомобил до домовете на въпросните прокурори, като Мичев го уверявал, че ги познава и ще уреди нещата със сина му. При тях обаче докторът влизал сам.

Следващото заседание по делото е насрочено за 16 и 17 май.

Междувременно стана ясно, че Апелативен съд-Варна за втори път е потвърдил условните присъди на д-р Бранимир Мичев и 21-годишната Емел Юмерова по делото за източване на чужди банкови карти.

През лятото на 2015 година Окръжен съд-Разград осъди лекаря на 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба от 600 лева, а съучастничката му на 5 месеца, при същия срок на отлагане и глоба от 400 лева, а ВАС потвърди решението. ВКС обаче върна делото на Апелативен съд-Варна като прецени, че не е доказано категорично участието на Юмерова в престъплението. Сега ВАС отново е потвърдил присъдите и на двамата и предстои ново обжалване пред ВКС.

Припомняме, че срещу хирурга се води и друго дело в Районен съд-Разград, то е за обсебване на лекарства, собственост на областната МБАЛ „Св. Иван Рилски“, както и за измама на пациенти, извършени в условията на продължавано престъпление.

Мила КЮЛЮМОВА