Търсене

Начало Интервю Ирина СТОЯНОВА: И милионерът може да се чувства неуспял, ако се сравнява с милиардер
Ирина СТОЯНОВА: И милионерът може да се чувства неуспял, ако се сравнява с милиардер
19 March 2017

В съвременния свят темата за финансовото благосъстояние винаги е актуална. Всеки се стреми към по-висок стандарт на живот, по-голямо жилище, по-хубава кола, по-добре платена работа, но често тези желания остават само в сферата на мечтите. Нерядко се случва човек да попадне в омагьосания кръг на недоимъка и хилядите сметки за плащане, които сякаш валят една след друга.


20_03_2017_irina_stoianova.jpgКои ограничени вярвания и негативни модели ни пречат да постигнем материално благополучие и как да направим крачка към мечтания живот, изпълнен с изобилие, на тези въпроси отговаря експертният наставник по житейските въпроси и хипнотизатор Ирина Стоянова. Тя е доказан експерт в своята област, завършила е професионални курсове в школата на Роберт Симик в Дубай, член е на Международната федерация по невро-лингвистично програмиране. В момента работи като лайф коучър /б.р. консултант, в буквален превод треньор по живеене/ и развива частна практика в Разград.


Търсейки ключа към материалните си затруднения е напълно естествено човек да се обърне към своето детство. Често родителите предават на децата си негативно отношение към парите като ги учат, че се изкарват трудно или пък обезценяват тяхната стойност. По какъв начин тези ограничени убеждения влияят на финансовия успех на зрелия човек и възможно ли е той да приеме, че не заслужава мечтаните материални блага и така да привлича бедността и оскъдицата в живота си?

Родителите често коментират финансовите си проблеми в присъствието на децата си, без да си дават сметка, че те приемат за вярно всяко тяхно твърдение. Родителите са най-авторитетните фигури в живота на подрастващите, затова те възприемат безкритично техните негативни твърдения по отношение на парите.

Ежедневно в работата си като педагогически съветник чувам заучени фрази от учениците от рода на – „ние сме родени бедни и така ще е“, „пари имат само лошите“, „парите са виновни за скандалите между хората“. Препоръчвам на децата да прочетат биографии на успешни хора и ако някой е лежал и е забогатял, с изключение на лото милионерите и наследниците, които са отделна тема, да ми споделят. Неслучайно създателят на една от най-големите автомобилни корпорации в света Хенри Форд е казал, че хората по-често се предават, отколкото се провалят. Няма провал, има само обратна връзка. По този начин е разсъждавал и Томас Едисън, който на един журналистически въпрос как е приемал провала, докато изобрети електрическата крушка, той отговорил – „Не съм се провалял, просто открих хиляди начини, по които няма да стане“.


Чрез изповядване на негативни мисловни модели човек нерядко влиза в ролята на жертва и отказва да носи лична отговорност за действията си. Не заема ли по този начин една удобна позиция, в която е по-лесно да обвинява външните обстоятелства за неуспехите си, отколкото собствената си пасивност?

Това действително е така, при мен идват хора, които не харесват работата си, но не търсят по-добра, искат по-добро заплащане за труда си, но не придобиват нови умения и не повишават квалификацията си, не са щастливи във връзката си, но ги е страх да излязат от нея. Това се дължи на страха им да излязат от зоната си на комфорт и да потърсят възможност, която да подобри начина им на живот.

Другият ключов момент е точното формулиране на целите, ако се качиш в едно такси и кажеш на шофьора пет адреса едновременно, той ще тръгне ли след като няма ясно зададена посока? Ситуацията е абсолютно аналогична, затова първата крачка е определяне на желанията и тяхното категоризиране и степенуване. Целите трябва да са екологично чисти, съобразени със способностите и вярванията на самия човек, за да бъдат реално постижими. Аз мога да искам да летя в космоса, но вътрешно знам, че не отговарям на необходимите изисквания – възраст, здравословно състояние, специфична подготовка за такъв вид дейност. Давайки си сметка за всичко това, автоматично слагам бариера и е напълно логично, че това мое желание никога няма да се реализира, защото не е съобразено с моите реални качества и умения.


По какъв начин методите, които използвате в работата си – невро-лингвистично програмиране и хипноза, помагат за откриване на моделите, пречещи на човек да постигне целите си?

Невро-лингвистично програмиране дава много практически насоки, мога да дам няколко за тези, които искат сами да достигнат до дълбините на своето подсъзнание и да открият старите мисловни модели, които им пречат да достигнат финансова стабилност.

Като за начало намерете тихо и уединено място и напишете на един лист кои са тези ограничаващи вярвания. Препоръчвам ви да работите с всяко едно твърдение поотделно като започнете с най-лесното. Първо трябва да се запитате защо вярвате в остарялото негативно твърдение, сами ли сте го създали или сте го придобили от някоя авторитетна за вас фигура. На този етап е изключително важно да изброите доказателства, които опровергават истинността на това твърдение. Неутрализирането на старите негативни мисловни модели става чрез визуализиране на противоположните им позитивни твърдения. В това отношение може да ви помогне примерът на човек, който е успял, а е бил в пъти по-тежко положение от вашето. В случай, че Ви е трудно да осъществите стъпките сами, потърсете професионална помощ от психолог или лайф коучър.


В последните години много се говори за тайната за забогатяване, редица учения ни показват как да привлечем парите в живота си. Но тези напътствия звучат абсурдно за един нормален човек, който не може да излъже собствената си интелигентност и по сто пъти на ден да повтаря – искам нова кола и да повярва, че това ще се случи без да си мръдне пръста. Има ли нещо скрито в тази философия и възможно ли е толкова лесно да получим желаните от нас материални придобивки?

Ако кажете на някого – не мисли за сочен лимон, той веднага ще извика в съзнанието си картина с този плод и дори ще усети киселия му вкус. Така е устроен умът ни. Същото се получава и ако си повтаряме – не искам да съм беден, не искам да живея в лишения, не искам тази работа и тази малка заплата. Когато се концентрираме върху това, което не искаме, получаваме точно него. Правилното действие е винаги да обръщаме тези фрази в позитивна форма, например – аз искам да съм финансово стабилен, искам всичките ми нужди да са задоволени. За да е постижимо желанието ни първо трябва да си отговорим на въпроса защо го искаме. Ако искам нова кола, трябва първо да се запитам защо точно това искам, как ще се почувствам, когато го постигна, наистина ли ще се почувствам по-щастлив, кого още ще зарадвам с това, как ще се чувствам, ако не го постигна.

Ще дам пример с мой клиент, който желаеше точно определен модел „Ауди“. Беше чел „Тайната“ и си беше направил табло със снимки на мечтаната кола, за да му се получи по-добре визуализацията. Точно, както е описано в книгата, всеки ден по няколко минути си представял, че я кара. Уви, не се получавало, все нещо спъвало реализирането.

Започнах с поредица от въпроси, за да разбера мотивацията му и след половин час стигнахме до ядрото на проблема – беше изоставен от приятелката си, заради друг мъж. Виждал ги често с колата на другия, която била, познайте каква – същата, каквато желаеше да има. Подсъзнателно е отъждествил успеха в любовта с автомобила. Вместо да анализира връзката си и грешките, които е допуснал, той беше избрал цел, в случая „Ауди“. Подсъзнателно е знаел, че това няма да го направи по-щастлив и затова не успявал в сбъдването на мечтата. Липсваше му любов, а не автомобил.


Като експертен наставник по житейските въпроси какъв съвет бихте дали на нашите читатели, за да постигнат материално изобилие и да подобрят цялостния си живот?

Най-добрият съвет, който мога да дам е – никога не се критикувайте и не критикувате другите. Никога не се сравнявайте с някого. И милионерът може да се чувства неуспял, ако се сравнява с милиардер, а в същото време може да е вдъхновяващ пример за някой беден човек.

Най-добре се фокусирайте върху това, в което сте най-добри и в целите си. Не можете да правите едно и също нещо и да чакате различен резултат. Излезте от зоната си на комфорт и предизвикайте себе си да направите нещо ново и опитвайте, докато се получи.

Подредете мислите си, преценете възможностите си и идеята за подобряване на материалното ви положение ще се роди. Идеите и целите са духовните семена, които ще израснат в реални постижения. Ако ги поливате с увереност, позитивност и постоянство, ще ускорите значително растежа им. Не забравяйте, че Вие сте капитан на Вашия кораб и винаги може да изберете нова посока и да завъртите рула, трябва само да поискате.

Антония КИРИЛОВА