shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.04.2018 г.
ekip7-small-2018-4-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Правят безкръвни акушеро-гинекологични операции в Разград
19 March 2017

С модерна високотехнологична лапароскопска апаратура за извършване на безкръвни операции е оборудвано Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград. Това съобщи д-р Драгомир Николов, който е заместник-председател на Съвета на директорите на болницата.


20_03_2017_bolnica-1.jpgПо думите му модерната апаратура от френската марка „Sopro Comeg“ е на стойност 130 000 лева, тя е закупена със средства от бюджета на лечебното заведение. Чрез развиването на лапароскопска дейност в областта на акушерството и гинекологията болницата става по-конкурентна, защото до дози момент пациентите ходеха за такива процедури във Варна, Русе и Тутракан.

Методът се използва както за диагностика при репродуктивни проблеми, така и за оперативно лечение на възпалителни заболявания на матката, маточните тръби и яйчниците. Процедурата има редица предимства, сред които по-кратък болничен престой, по-бързо възстановяване, болката и кървенето са значително по-малко, спрямо класическия оперативен метод, и белегът след интервенцията е значително по-малък.

20_03_2017_bolnica-3.jpgС новата техника е извършената първата безкръвна операция на пациентка с киста на яйчника, която е дошла от Русе, за да бъде оперирана в разградската болница.

„За мен това беше втора лапароскопска операция, предпочетох я, защото е по-щадяща и възстановяването след интервенцията е значително по-лесно и бързо. За това, разбира се, допринесе и целият екип на акушеро-гинекологичното отделение“, разказва пациентката Дарина Илиева.

Ръководството на разградската болница има амбицията да изгради школа по лапароскопска гинекология в следващите една-две години. За целта като външен консултант е привлечен един от най-добрите лапароскопски специалисти в Североизточна България д-р Георги Хубчев от Русе. Екипът на АГ-отделението от края на миналата година се ръководи от д-р Галина Аръшева, която дойде от болницата в русенския град Бяла. Привлечени са и двама специалисти – д-р Павлина Павлова от „Майчин дом“ – Варна и д-р Боян Атанасов, който е практикувал в Русе. В отделението работят още д-р Снежина Димитрова, д-р Росица Димитрова, както и д-р Василена Манолова, която в момента е в майчинство и е родила в разградската болница.

Антония КИРИЛОВА