Търсене

Начало Култура Маргарита Петкова докосна разградчани с ярката си любовна поезия
Маргарита Петкова докосна разградчани с ярката си любовна поезия
22 March 2017

„Поет не се става, такъв се раждаш, затова аз съм против неконтролируемата графоманщина, която се шири. Ламар казва, че колкото повече поети и писатели има, толкова по-голяма е вероятността да се роди новият Ботев, но не съм съгласна, че в тази сфера количествените натрупвания водят до качествени изменения.


22_03_2017_margarita-5.jpgДали ще останеш в литературата, зависи от тези, които ще те четат след 100 години, ако те четат изобщо“. Това каза поетеса Маргарита Петкова по време на литературната среща с разградската публика. Авторката на едни от най-ярките образци в модерната любовна поезия гостува в града по покана на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ и Федерацията на жените.

В началото на събитието поетът Пламен Панчев представи творческата и житейска биография на литературната звезда, известна със своя директен изказ, заради който непрекъснато я заместват в скандали.

Маргарита Петкова прави своя пробив още с първата си стихосбирка „Дива къпина“, която излиза от печат през 1983 година. В началото на своята кариера попада в литературния кръг на Георги Джагаров, Васил Попов, Дончо Цонев, Дико Фучеджиев. „Те бяха мои учители не само по отношение на писането, парадоксално е, че от мъже се научих как трябва да се държи една жена“, разказа поетесата.

През годините издава общо 16 книги с поезия, сред които „Ивановден“, „Втори балкон“, „Бермудски триъгълник“, „Хвърлен камък“, „Щастлива, лекомислена и слаба“, „Окото на урагана“, „Писмени показания“, „Всичко“. Пред почитателите на изящното слово авторката прочете няколко творби от последната си стихосбирка „Болката отляво“. Сред тях бяха „Виновност“, „Отговор“, „Следобедна песничка“, „Нощните стълбища“, „Престъпление и наказание“, „Запомни добре“.

След това литературната среща премина в свободен разговор, по време на който обичаната българска поетеса разказа за любовите, които са я вдъхновявали, за семейството и децата си, за литературните кражби и за цялостния образ на съвременната българска литература.

В края на събитието публиката се обедини около мнението, че книгите на Маргарита Петкова ще се четат и след 100 години, защото тя изказва директно своята истина по вечната тема – любовта, която е вълнувала писателите през всички епохи и хилядолетия.

 

Антония КИРИЛОВА