Търсене

Начало Интервю Британец, живеещ в Каменово, популяризира българския фолклор
Британец, живеещ в Каменово, популяризира българския фолклор
27 March 2017

Фолклорната музика е национално богатство, което се разпростира не само по целия свят, а и извън пределите на галактиката. Звукът на народните инструменти е толкова завладяващ, че те пренася в нови необятни светове. Това усеща и британецът Томас Къмингс, след като за първи път чува българските фолклорни ритми и решава, че те трябва да бъдат съхранени за идните поколения.


27_03_2017_tomas-kamings.jpgТой създава професионално звукозаписно студио и разработва сайта Zvooka.com. В екипа му работят млади, креативни и усмихнати хора, сред които са Цвета Коцева – ученичка от СУ ,,Христо Ботев“ и Илиян Кацарски – мениджър на Zvooka, завършил икономическо образование. В интервю за вестник „Екип 7“ двамата разказват за предизвикателните цели, които си поставят и за проектите над които работят в момента, за да популяризират българския фолклор.

27_03_2017_ilian-kacarski.jpgКакво се крие зад името Zvooka?

Илиян Кацарски: Това е един проект, който цели да запази българската фолклорната музика. Тя е много ценна, неслучайно звучи и в космоса. Според нас културата не трябва да се губи, защото е наша огромна ценност, тя е нещо красиво. А от българската култура не остана почти нищо, затова изгубим ли и фолклора, губим всичко.

Ние работим с големи компании, които разпространяват музиката както в България, така и извън нея, свързваме се с радиа и журналисти от цял свят. При всяко издаване на нов албум се изисква много работа и планиране, защото трябва да спазваме стандартите и на другите страни.

Сайтът на Zvooka е направен така, че да бъде разбираем както за хората от България, така и за тези, които са от други страни. Затова е разработен на два езика – български и английски.

Избрахме името съвсем произволно, гледахме да е лесно за произнасяне както на български, така и на английски. Спряхме се на Zvooka, защото е много близко до думата „звук“.


Разкажете ни как се роди идеята за този проект?

Илиян Кацарски: Идеята за създаване на сайта Zvooka е на нашия шеф Томас Къмингс, който е от британски произход. Той навремето е свирил в рок група и се е занимавал с музика. Преди шест години се мести се да живее в кубратското село Каменово, където осъществява идеята си да създаде собствено звукозаписно студио – „Пещта“. Томас чул българска фолклорна музика съвсем случайно по радиото в колата си и още от първия път той просто се влюбил в нея. Той търсеше креативни хора с качества и аз станах мениджър на Zvooka, а Цвети – режисьор и редактор, освен това тя много ни помага и с офис работата.


А бихте ли ни споделили кои са хората, които стоят зад това име?

Илиян Кацарски: Нашият екип не е много голям, състои се от пет души. Шефът ни – Томас е музикант, съпругата му, която е журналист, много ни помага за писането на статии и свързването с чуждестранните медии, третият човек от нашия екип е британец, който също много ни помага с връзките, и останалите двама сме аз и Цвета. Аз се занимавам с бизнес частта и продажбите на албумите, а Цвета с редактирането и създаването на корици и видеоклипове. Работим с много свежи и позитивно настроени хора. Аз лично обичам работата си и винаги се забавлявам, докато работя.


Какви са Вашите цели?

27_03_2017_cveta-koceva-2.jpgЦвета Коцева: Целта на zvooka е да запише, да предостави и да разпространи българската фолклорна музика. Нашата цел е тази музика да бъде запазена и чута от колкото се може повече хора. Ние искаме хората да познават проекта zvooka, да знаят за нашето дело и да се запази българската култура, защото това си е изкуство. Чрез нашите песни ние искаме да напомним на хората някои важни дати и събития в България, които не би трябвало да се забравят.


Какво сте постигнали досега?

Илиян Кацарски: Към момента ние имаме записани десет албума, два от които са издадени официално. Първият е „В нашата градина“ с фолклорна група от село Тетово, а вторият е „Сама китка“ с фолклорна група от село Долно Абланово, който излезе съвсем скоро през март. Нашият първи албум е слушан в Чили, Япония, САЩ, Канада, Русия, Австралия. Получавали сме добри отзиви за фолклорната музика. Хора от чужбина са споделяли, че тя е много приятна за слушане и вниква право в душата им. Освен това една рок група ни предложи да направи ремикс на фолклорната музика. Много хора се интересуват кога ще излезе нещо ново, радват се на нашето дело, на това, че млади хора се опитват да запазят българската култура. Има много песни, които все още не са чувани, а се знаят от някого, помнят се години наред, нашата работа е да запишем тези песни, така те ще бъдат запазени за следващите поколения.


Над какво работите в момента?

Цвета Коцева: Сега работим върху „Сама китка“ и кампаниите за разпространението й в повече държави. Разбира се, винаги когато правим записи на песните, гледаме да се съобразяваме и с хората, които изпълняват песните, защото повечето са възрастни. Ние искаме да представим музиката по един по-различен начин. Интересното, е че е имало случаи, в които сме записвали едни и същи песни, изпълнени по съвсем различен начин и стил. Правим също и клипове на някои песни и се стремим те да бъдат възможно най-атрактивни и интересни за хората, както и разбираеми от чужденците.


Какво да очакваме по-нататък от Zvooka?

Илиян Кацарски: Скоро ще излезе нов албум, който ще включва една много интересна песен. Направен е анимационен клип с текста на песента, който ще се появява на екрана, когато певицата пее. Видеоклипът е представен в няколко версии. Във всяка фолклорна песен има някаква история. Анимирахме историята, за да бъде разбрана и от чужденците. По този начин целим да разкажем нещо по още по-интересен начин. Мечтата ни е фолклорната музика да бъде слушана по целия свят. Ние ще даваме всичко от себе си и ще продължаваме да правим все повече и повече неща. Бихме искали да привлечем млади, идейни и креативни хора към нея. Фолклорната музика има своя сила и ако не се докоснеш до нея, просто няма как да я усетиш.


Цвети, какво ти дава на теб Zvooka и как се чувстваш ти в тази компания?

Аз мога да кажа, че познанството ми с тези хора е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали досега. Запознахме се през май месец миналата година. На тях им трябваше човек, който да им помага с работата, а моето хоби е фотографията, обичам да снимам и станах техен стажант. Моята идея беше това да бъде работата ми през лятото, но постепенно се сближихме с колегата ми Илиян и шефа ми Томас и продължих да работя с тях и през учебната година. Когато работя в студиото, не разбирам как неусетно минава времето, дори и не поглеждам часовника. Работата с този екип ме разви като човек, мисленето ми стана по-креативно, научих се да бъда по-стриктна и отговорна. Започнах много да харесвам фолклорната музика и танците. Също така развих и много по-добре английския си, защото собственикът на студиото е британец и там винаги си говорим на английски език. Станах много по-общителна, започнах да се срещам с много повече хора. Горда съм, че има клипове, на които пише – режисьор и редактор Цвета Коцева. Самата работа позволява голяма свобода, винаги можем да експериментираме с нещо ново. Всеки от екипа върши работата си с любов, всички са свежи и енергични хора. Всеки ден имаме нови предизвикателства, с които трябва да се справим. Но колкото и да е трудно едно нещо, не трябва да спираш, когато видиш някакво препятствие, трябва да си позитивен и да се справиш с него.


Какво ще пожелаете на Вашите зрители и слушатели?

Илиян Кацарски: На първо място им пожелаваме да са здрави и щастливи. Да не забравят за българската култура, защото тя е наистина ценна. Получавали сме много добри отзиви за нашия сайт от българите, които са в чужбина. Те са благодарни, че има нещо, което ги свързва с България, колкото и далече да са те, а това е именно нашата фолклорна музика. Ние също сме им много благодарни, че подкрепят и одобряват делото ни. Нека то достигне до повече хора, нека целият свят да разбере за хубавата българска музика и за нашето изкуство.


Сесил ТЕОДОРОВА