Търсене

Начало История Известен русенски хирург се оказа потомък на разградски възрожденци
Известен русенски хирург се оказа потомък на разградски възрожденци
05 April 2017

„Хирургията не е просто занаят, а изкуство. Както художниците рисуват в различни направления– класицизъм, романтизъм, импресионизъм, наивизъм, така и в хирургията има стилове и техники на работа“. Така коремният хирург д-р Емил Михайлов от Русе описва професията си и използвайки терминологията от изобразителното изкуство, определя себе си като последовател на неокласицизма в медицината.

05_04_2017_mihailov-1.jpg05_04_2017_mihailov-3.jpg

Неговото име стана известно в цялата страна, след като извърши животоспасяваща операция на мъж с прободна рана в сърдечната област. Този случай беше ярък пример за сблъсъка на нормативните правила в медицината и лекарския дълг. С действията си специалистите от Многопрофилната болница в Русе показаха, че на първо място трябва да се спазва Хипократовата клетва, дори тя да е в противовес с медицинските стандарти.

05_04_2017_bogdan_tor4anov.jpg05_04_2017_petranka_tor4anova.jpgПри постъпване на пациента, който е в критично състояние след битов скандал, старши дежурен е коремният хирург д-р Емил Михайлов, на когото за първи път в дългогодишната му практика се налага да реагира като кардиохирург. Според медицинския стандарт мъжът е трябва да се оперира от сърдечен хирург в отделение по кардиохирургия с трето ниво на компетентност. Транспортирането му до лечебно заведение, което отговаря на изкискванията, би коствало живота му, затова специалистите реагират съобразно моралния си кодекс.

„С колегата д-р Стефан Йовчев отворихме гръдния кош, видяхме, че сърдечната торбичка е пълна с кръв, отворихме я веднага, изпразнихме излятата кръв, махнахме съсиреците. Намерихме и дефекта на сърцето, около един сантиметър, и го зашихме“, спомня си Михайлов. Разказва, че в тази критична ситуация му е помогнал 33-годишният му професионален опит, тъй като преди да се разделят специалностите е извършвал белодробни и съдови операции.

05_04_2017_mihailov-5.jpgВъпреки че е хирург д-р Михайлов смята, че добрият лекар не е този, който лекува само оперативно. Според него до скалпела трябва да се стига единствено, когато са изчерпани всички други възможности за отстраняване на проблема. В практиката си отчита, че много от пациентите не биха стигнали до оперативно лечение, ако в началото са потърсили компетентна лекарска помощ още при първите симптоми. Затова е по-разумно човек да си направи преглед, дори и да се окаже излишен, отколкото да изпусне момента, в който все още може да се избегне операция.

Към д-р Емил Михайлов за диагностика и лечение се обръщат стотици пациенти от Разград, Цар Калоян, Тутракан, Силистра.

Малко хора обаче знаят, че корените на русенския хирург са свързани с Разград. Той е потомък на възрожденски личности, които имат ключова роля за развитието на културния живот и формирането на интелигенцията след Освобождението.

Неговият прадядо по майчина линия Богдан Торчанов е бил фармацевт, филолог и цигулар. Получава своето образование в Париж, жени се за Петранка Торчанова и двамата се установяват в Разград. Той открива първата аптека в града и създава първия струнен оркестър при Народно читалище „Развитие 1869“. И днес цигулката му се съхранява в къщата музей „Анание Явашов“.

Семейство Торчанови има петима синове, единият е фармацевт, двама са професори по музика във Виенската консерватория, един лекар и един офицер, завършил Военното училище в София в един курс с цар Борис ІІІ.

Другият прадядо на русенския хирург, но по бащина линия – Кирил Апостолов, също има връзка с Разград. Той е флейтист и придобива музикалното си образование в консерваторията в Букурещ. По време на следването си е диригент на църковния хор в българската църква в столицата на Румъния. Връща се в Русе и 25 години работи като учител и след като се пенсионира е назначен за директор на потребителната кооперация „Напред“ в дунавския град. Той проява изненадващ търговски нюх и извежда кооперацията от затрудненото финансово положение, в което се намира. Превръща я в печелившо предприятие и дори се откриват нови клонове. По-късно го изпращат да оглави кооперацията в Разград, която също е в окаяно финансово положение. За няколко години той я превръща в значително търговско предприятие, което се конкурира с всички частни търговци в града. Началото на Втората световна война го заварва в Разград, където остава до 1946 година. През свободното си време се изявява като диригент, поставя и няколко пиеси, сред които „Изгубената Станка“.

Това не са единствените връзки на д-р Емил Михайлов с разградския край. Оказва се, че професионалният път на неговия баща доцент Михаил Михайлов, който е бил виден хирург, също е свързан с Лудогорието. След като завършва медицина в София, го разпределят на работа в село Юпер. Около три години е участъков лекар, а когато вече практикува в Русе, жителите на селото продължават да го търсят за помощ години наред.

Д-р Емил Михайлов се вдъхновява от примера на баща си и решава да се развива в областта на медицината. През 1988 година придобива специалност „Хирургия“, след което завършва редица квалификационни курсове по „Хирургия на стомаха и дуоденума“, „Ендокринна хирургия“, „Обща хирургия“, „Ендоскопия“, „Спешна травматология“, „Усложнени форми на колоректален карцином“. По-късно придобива специалност „Социален и здравен мениджмънт“ в Стопанска академия „Димитър Ценов“ в Свищов.

От 1987 година до ден-днешен работи като старши ординатор в Първа хирургия на МБАЛ-Русе, а от 1992 година досега развива частна практика в дунавския град.


Антония КИРИЛОВА