Търсене

Начало Спорт Четвъртото издание на Великденския крос в Разград е на 15 април
Четвъртото издание на Великденския крос в Разград е на 15 април
07 April 2017

На 15 април, събота, центърът на Разград отново ще събере бегачи и публика от цялата страна за четвъртото издание на Великденския крос, организиран от клуб „Зелена стъпка“.

Дисциплините са две. Първата е крос – индивидуално бягане по трасе с дължина 5 километра. Сред записаните са състезател от Анкара, двама румънци от Букурещ, младите топ състезатели Радосвета Симеонова и Данчо Петров, както и участници от София, Шумен, Плевен, Добрич, Варна, Русе.


Втората дисциплина е щафетно бягане – всеки отбор се състои от петима състезатели, като всеки от тях бяга по една обиколка от един километър. Във всеки отбор трябва да има поне една жена. Участниците в щафетата сформират отбори – приятелски, фирмени /възможност за тийм билдинг/, ученически. Дисциплината е подходяща и за физически неподготвени хора, защото всеки участник изминава само един километър. Щафетата е изключително емоционално и забавно състезание за всички възрасти.

Тази година трасето на 5-километровия крос ще се състои от една дълга обиколка. То ще бъде изключително разнообразно – градски център, жилищни зони, градски парк и включва пешеходни зони, улици /затворени за ППС/, паркови алеи и пътеки. Старт-финалът е между площадите „Ларго“ и „България“ в 10 часа.

Предвидени са сериозни награди. Медалистите в 5-километровия крос ще получат ваучери за стоки от спортни магазини „Яко“ /отделно за мъже и жени/ на стойност 100 лева за първо място, 70 лева за второ и 50 лева за трето.

С томбола ще бъдат разпределени следните награди измежду всички завършили състезанието: една оригинална топка с автографи от футболистите на „Лудогорец“; два душ-комплекта от европейския лидер в баните Ideal Standard; една душ-система Ideal Standard; три спортни продукта от магазини „Яко“. Всички деца под 18 години ще получат малка чанта-раница с емблемата на „Зелена стъпка“.

Кросът е забавление за бегачи, които не гонят високи постижения. Контролното време от 55 минути е достатъчно за завършване, дори ако по-голяма част от дистанцията се ходи. „Призоваваме повече хора да се насладят на затворените за движение на автомобили улици на града и да дойдат да се забавляват“, изтъкнаха организаторите.

Възрастовите ограничения за участие във Великденския крос са ниски – навършени 4 години за участие в щафетата, и 7 години за участие в 5- километровия крос. Важат към датата на състезанието. Всички участници до 18 години обаче трябва да представят декларация, подписана от родител/попечител или треньор за съгласие за участие.

Участието е напълно безплатно, но е необходимо предварително записване на сайта на „Зелена стъпка“ green-foot.net Регистрацията затваря в 18 часа в деня преди състезанието. Участници без регистрация няма да бъдат допускани на старта.

Програмата включва изпълнение на Танцова формация „Хроники“, музика на живо с Константин Кучев и настроение с водещия El Freegano.

Великденският крос в Разград се организира за четвърта поредна година. „Зелена стъпка“ организира още 3 състезания – единствения пясъчен полумаратон в България „Камчийски пясъци“, Лудогорски маратон /бягане и колоездене/ в местността Пчелина, и трансграничния маратон Via Pontica.

Тази година „Зелена стъпка“ си партнира в рамките на спортното събитие с проект „Направи сърцето си съпричастно“. Участниците в кроса ще имат възможност срещу дарение от поне един лев да получат стикер във формата на сърце „Моето сърце е съпричастно What about yours?“. Събраните средства ще бъдат използвани за детска образователна акция по засаждане на дръвчета.

Кросът ще е с подкрепата на Община Разград, ПФК „Лудогорец“, Спортни магазини „Яко“, Ideal Standard, проект „Направи сърцето си съпричастно“ и „Интер Инженеринг 10“.